Sex fackförbund bjuder in till trepartssamtal om kompetensförsörjning

Fackförbunden som har gått samman i ett samarbete vill nu bjuda in till trepartssamtal om hur välfärdsyrkena ska lösa kompetensförsörjningen. Men arbetsgivarna har inte full insikt i hur villkoren ser ut, anser Vision.

Tidigare under våren lanserade de sex största fackförbunden inom välfärdsyrken ett samarbete: Facken i välfärden. Syftet är att lyfta de frågor som alla förbund har gemensamt.

På plats i Almedalen ville förbunden nu bjuda in arbetsgivare och staten till att starta upp trepartssamtal om kompetensförsörjningen.  

– Det finns flera exempel sen tidigare, som arbetet med friskare arbetsplats. Välfärdskommissionen är också ett sådant exempel där man samlar arbetsgivare, staten och facken. Det som är bra är att man då direkt kan fördela ansvarsområden och man kan prata om lösningar, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, till Altinget.

– Arbetsgivarna behöver arbeta med sina arbetsvillkor, medan staten behöver se till att det finns tillräckligt med utbildningsplatser, tillägger hon.

Från Sveriges kommuner och regioners (SKR) sida lyfter man flera olika pågående projekt och överenskommelser som är till för att hjälpa kompetensförsörjningen.

Men Magnusson anser att även om överenskommelserna ska vårdas, måste det göras mycket mer.

– Det behövs både att arbetsgivare lokalt ser över sin bemanning och gör egna lokala kompetensförsörjningsplaner. Men det behövs också på nationell nivå.

Är SKR och arbetsgivarna naiva när det kommer till frågan om kompetensförsörjningen?

– Man är medveten om problem med kompetensförsörjning, säger hon och fortsätter:

– Det jag tycker att man inte har full insikt om är villkoren och att så många känner att de inte kan göra ett tillräckligt bra jobb. Det tycker jag att man undervärderar betydelsen av. Det innebär att de som har utbildat sig till olika yrken inom välfärden, lämnar de yrkena. Det avskräcker också människor från att ta de jobben.

Forrige artikel Här är årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Här är årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Næste artikel Överblick: SKR kommenterar knivdådet och studieförbund återkrävs på miljonbelopp Överblick: SKR kommenterar knivdådet och studieförbund återkrävs på miljonbelopp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.