Sjukhusdirektör kan ställa upp i Islands presidentval

Sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset Björn Zoëga nämns som en potentiell kandidat i det isländska presidentvalet i juni. 

Det är den isländska tidningen Visir, som skriver att sjukvården är en av landets viktigaste frågor och också nämner Björn Zoëga som en tänkbar kandidat i valet där en efterträdare till nuvarande presidenten Guðni Jóhannesson ska utses. 

Sedan två år tillbaka har Björn Zoëga, en roll som rådgivare åt den isländska hälsoministern, vid sidan av rollen som sjukhusdirektör.

Björn Zoëga säger till Dagens Nyheter att han är förvånad över att nämnas, men att han inte säger omedelbart nej. 

– Jag blev positivt förvånad över att nämnas i det sammanhanget, det visar att man på Island följer vad vi håller på med på Karolinska. Jag behöver tid att tänka på det här, men om folk jag litar på vill att jag ställer upp kommer jag att överväga det, säger han och fortsätter:

– Jag behöver höra vad folk allmänt säger om det här, så jag säger inte nej direkt.

Forrige artikel Tidigare M-ledamot ska betala tillbaka 70 000 kronor Næste artikel Han är Moderaternas nya presschef Han är Moderaternas nya presschef
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.