Skakigt på biogasmarknaden – men inte självklart med överklagande

EU-kommissionen fick bakläxa efter att ha gett grönt ljus till skattebefrielse för biogasen i Sverige. Nu befaras stödet att dras tillbaka. Men enligt Altingets uppgifter är det inte självklart att vare sig EU-kommissionen eller Sveriges regeringen kommer att överklaga domen.

Två av de olika stöden som tagits fram för att stimulera biogasmarknaden har hamnat i ett osäkert läge. För produktionsstödet står det sedan tidigare klart att stödnivån är alltmer oklar, sedan naturgaspriset kraftigt ökat.

Men sedan i vintras står samtidigt också skattebefrielsen i ett nytt läge. Detta efter att EU-tribunalen givit EU-kommissionen en bakläxa för att inte ha gjort en tillräcklig konsekvensutredning innan de gav Sverige grönt ljus att skattebefria gasen. 

Från branschaktörerna anses läget osäkert.

– Vi har tyvärr inte så mycket nu information mer än att domen vinner laga kraft och är verkställd den fjärde mars om den inte överklagas med begäran om uppskjuten verkställighet innan dess, säger Anna Wallentin på Energigas Sverige till Altinget.

Dom studeras noga

Även hos EU-kommissionen är man fåordig.

– Kommissionen studerar noggrant tribunalens dom, som ogiltigförklarade två kommissionsbeslut från 2020. I sina beslut godkände kommissionen en förlängning av svenska skattebefrielseåtgärder för icke-livsmedelsbaserad biogas och biopropan som används för uppvärmning eller som motorbränsle i Sverige, säger en talesperson för EU-kommissionen till Altinget.

Men det är inte självklart att vare sig EU-kommissionen, eller Sverige, kommer att överklaga domen, enligt Altingets uppgifter från välinformerade källor.

– Kommissionen funderar på möjliga nästa steg, fortsätter talespersonen.

Finns alternativ till överklagande

Anledningen till att överklagandet eventuellt inte är aktuellt, beror först och främst på att det också övervägs att EU-kommissionen fortsatt kan bevilja skattebefrielse.

Det skulle i så fall bygga på att EU-kommissionen faktiskt levererar den konsekvensutredning som efterfrågas av tribunalen, bland annat av hur befrielsen rimmar med icke-diskrimineringsprincipen, och där också kommer fram till att beslutet var rätt från början.

Att överklagandet inte anses aktuellt, baseras även på att möjligheten till att förhindra domen att verkställas under tiden som en överprövning sker, bedöms som små.

Ett utfall som i stället då diskuteras, är att skattebefrielsen ”så att säga pausas” under den aktuella perioden som EU-kommissionen genomför prövningen.

Skatteverket avvaktar

På Skatteverket, som hanterar den praktiska avdrags- och prövningarna av skattebefrielsen, vill man ännu inte sätta ner foten kring hur berörda aktörer ska agera.

– Vi har beslutat att avvakta med att bestämma hur vi ska gå vidare tills vi vet om domen kommer att överklagas eller inte, säger Titti Campalto, tillförordnad enhetschef punktskatteenheten, till Altinget.

Möjligheten att ”pausa” skattebefrielsen ingår i avvaktan på en komplettering ingår också i den analysen.

–  Det är en av de frågorna som vi behöver fundera på hur vi kan hantera. Är det så att det ges utrymme för någon form av återbetalning, eller finns det rätt till avdrag i efterhand, även om det pausas under tiden? Det finns ganska många frågor, och vi har inte landat i detta. Vi analyserar fortfarande detta, och kommer not inte att gå ut med något meddelande om hur vi kommer att agera, före den tredje mars, fortsätter Titti Campalto.

Forrige artikel Vätgasregler underlättar för stålexpansion i norr – nu ökar pressen på ökad produktion Vätgasregler underlättar för stålexpansion i norr – nu ökar pressen på ökad produktion Næste artikel Kritik mot EU-finansiering till gränsstängsel: ”Meningslöst och populistiskt” Kritik mot EU-finansiering till gränsstängsel: ”Meningslöst och populistiskt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.