Kritik mot EU-finansiering till gränsstängsel: ”Meningslöst och populistiskt”

EU-kommissionen säger nej till att betala för stängsel som ska hålla migranter utanför EU – men trycket på finansiering ökar från medlemsländerna. ”Populistiskt och meningslöst” tycker kritiska EU-parlamentariker. ”Ingen enkel fråga” tycker migrationsministern.

Ska EU-pengar kunna finansiera stängsel för att hindra migranter att ta sig över gränsen till unionen? Frågan, som fram tills nyligen varit tabu i EU-kretsar, har de senaste veckorna seglat upp på EU:s dagordning.

Länder som Bulgarien och Grekland har länge bett om EU-stöd för att finansiera byggandet av stängsel för att förhindra att migranter tar sig över gränserna. Med ett ökat migrationstryck till EU har rösterna för finansiering de senaste veckorna höjts från flera medlemsländer med Österrike i spetsen. Men EU-kommissionen har sagt nej.

– Om vi skulle lägga pengar på murar och stängsel så skulle det inte finnas pengar till annat, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i samband med att EU:s inrikesministrar träffades i januari.

”En indirekt finansiering”

När frågan letade sig upp på förra veckans EU-toppmöte var medlemsländerna splittrade.

EU-länderna enades till slut om att be EU-kommissionen att ”omedelbart mobilisera betydande EU-medel och EU-resurser för att stödja medlemsstaterna i arbetet med att stärka förmågan och infrastrukturen för gränsskydd” – men inga stängsel omnämndes specifikt.

Resultatet sågs dock av Österrike som en indirekt vinst – när EU-pengar skjuts till för att finansiera infrastruktur som fordon, övervakning och vakttorn, frigörs medlemsländernas egna pengar för just murar och stängsel argumenterade förbundskansler Karl Nehammer.

Kritik från EU-parlamentet

EU-ledarnas fokusering på att bygga murar fick på onsdagen kritik från svenska EU-parlamentariker.

– Extremhögerns dröm om ett Europa omringat av murar med taggtrådsstängsel är på väg att bli verklighet. De hundratals miljoner euro som läggs på att hindra människor från att ta sig till EU kommer inte att sätta stopp för fattigdom och naturkatastrofer. Murar och stängsel löser inte de stora problemen, sade Alice Bah Kuhnke (MP) i en debatt om utkomsten av toppmötet som hölls i EU-parlamentet.

Även Carina Ohlsson (S) är kritisk till toppmötets fokus.

– EU-ledarna fokuserade på fel frågor. I stället för att diskutera [migrations]paktens grundidé, det vill säga att tillsammans ta ett gemensamt ansvar för de människor som är på flykt, handlade det om var vi ska bygga stängsel och vem som ska finansiera det, säger hon till Altinget på onsdagen, och kallar det både populistiskt, meningslöst och slöseri med skattepengar.

Sverigedemokraten Charlie Weimers är dock av en annan åsikt. I onsdagens debatt varnade han för vad migrationspakten kommer innebära med delat ansvar för migranter mellan medlemsländerna.

– Vägen framåt är i stället att säkra gränserna och att slänga påtvingad solidaritet i historiens soptunna, sade han.

Migrationsministern: ”Ingen enkel fråga”

När Altinget nyligen frågade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om hon tycker EU-pengar ska användas till att bygga stängsel längs unionens yttre gränser så gav hon inga raka besked.

– Vad gäller medlemsländerna är det nationell kompetens vad gäller att skydda sina gränser. Och när det gäller prioritering av finansiering är det en fråga för kommissionen. Så det är inte en fråga för mig, sade hon.

Så du har ingen åsikt om EU-pengar borde finansiera det här?

– Jag kan ju konstatera att det är ju alltid en avvägning, resurserna är begränsade. Det är klart att om man, precis som Ylva Johansson säger, prioriterar att använda de gemensamma medlen till att bygga stängsel så är det någonting annat som måste prioriteras ner. Och det kan ju se väldigt olika ut i olika medlemsländer, det är därför jag också betonar att det är nationell kompetens hur man bäst stärker sina gränser. Jag tycker inte frågan är enkel eller given, sade Maria Malmer Stenergard.

EU-parlamentariker Carina Ohlsson är kritisk till att regeringen inte tagit avstånd från EU-pengar till stängsel och efterlyser nu klara besked.

– Ett antal länder har redan kritiserat byggandet av muren. Sverige var drivande i grundandet av pakten och som ordförandeland måste vi stå upp för [migrations]paktens grundidé, säger hon.{{toplink}}

Forrige artikel Skakigt på biogasmarknaden – men inte självklart med överklagande Skakigt på biogasmarknaden – men inte självklart med överklagande Næste artikel Fastighetsägarna om resultatet: ”Överenskommelsen i nuläget död” Fastighetsägarna om resultatet: ”Överenskommelsen i nuläget död”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.