Fastighetsägarna om resultatet: ”Överenskommelsen i nuläget död”

Ingen av parterna är särskilt nöjd med resultatet av de rekordlånga hyresförhandlingarna som gick i mål förra veckan. Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm anser att förhandlingarna med Hyresgästföreningen inte följde avtalet i praktiken och att de ”stundtals var frånkopplade från verkligheten”.

Det tog fem månader, men i förra veckan var ramavtalen för privatägda och hyreslägenheter i Stockholm färdigförhandlade.

Men den hyreshöjning som nu sker räcker inte, enligt Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm, som menar att hyreshöjningen är på en nivå som försvårar möjligheten att bedriva en långsiktig seriös förvaltning.

– Man kan nästan säga att årets hyresförhandlingar stundtals kändes frånkopplade från verkligheten och hur det ser ut för alla som äger och förvaltar hyresfastigheter, säger han till Altinget.

– Inflationen, höjda kommunala avgifter och ett rekordhögt fastighetskostnadsindex talar egentligen för hyresökningar på bortemot 20 procent, även om vårt yrkande inte var lika högt.

Ville se en dubbelt så stor ökning

Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen kom fram till en ökning mellan 3 och 4,75 procent. Det är långt under Fastighetsägarnas ursprungliga krav, som hade inneburit en höjning på 9,5 procent i Stockholm. Hyresgästföreningen lyckades också skjuta upp höjningen med en månad, så att den gäller från den 1 februari, för att slippa retroaktiva hyror.

Oskar Öholm är genuint oroad över resultatet av förhandlingen och tror att det undergräver hyresrätternas ställning.

– Om man tittar på det som sker just nu är det problem med att få kalkylen att gå ihop i nyproduktionen och de som redan äger hyresfastigheter har det svårt när de inte får intäkterna att täcka kostnaderna.

– Då blir det ett minskat intresse för att vara fastighetsägare, och det blir inte heller någon påfyllnad med nya bostäder.

Hur ser du på hur Hyresgästföreningen har hanterat det här, har de gått emot avtalet?

– Om det inte sker några radikala förändringar efter att man har utvärderat det här, då betraktar jag överenskommelsen som död i nuläget.

Vill du se nya förhandlingar? Hur går ni vidare med det här?

– Jag tror att det blir ett digert arbete för den grupp som ska utvärdera det här, när man kan se att resultatet av förhandlingarna inte följde avtalet i praktiken.

”Inte stått så långt ifrån varandra”

Hyresgästföreningens förhandlingsledare i region Stockholm, Sandra Zuniga Michel, svarar i ett mejl att det är bra att parterna landade i en rekommendation för en hyreshöjning som är ”långt ifrån det chockartade krav” som Fastighetsägarna kom med.

”Samtidigt är det högre än vi hade önskat. Det extrema omvärldsläget gjorde att vi hamnade så här högt nu. Det kommer bli tufft för många hyresgäster. Därför var det viktigt för oss att höjningsdatumet blev framskjutet samt att eventuell retroaktiv hyra fördelas under sex månader.”

Hon tror också att förhandlingarna dröjde så pass länge eftersom de ”inte tidigare, i alla fall inte de senaste 30 åren, stått så långt ifrån varandra i våra initiala yrkanden och bud.”

Oskar Öholm säger att han i nuläget ser överenskommelsen som död. Hur kommenterar du det?

”Hyresgästföreningen har kunnat komma överens med privata hyresvärdar, allmännyttiga hyresvärdar och med Sveriges allmännytta i hyresmarknadskommittén om rimliga överenskommelser utifrån det gemensamma trepartsunderlaget”, skriver Sandra Zuniga Michel och fortsätter:

”Det finns en grupp som arbetar med trepartsmodellen, där även Fastighetsägarna sitter med. Vi hoppas att den gruppen utvecklar trepartsmodellen så den i framtiden kommer underlätta i de lokala förhandlingarna.”

Forrige artikel Kritik mot EU-finansiering till gränsstängsel: ”Meningslöst och populistiskt” Kritik mot EU-finansiering till gränsstängsel: ”Meningslöst och populistiskt” Næste artikel Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!” Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.