Skatteverket får nytt uppdrag – men frågan om folkräkning kvarstår

Regeringen går vidare med Skatteverkets förslag om en ny tjänst som ska flagga när någon registrerar sig på samma folkbokföringsadress. Men frågan om, och i så fall hur, en ny folkräkning ska genomföras kvarstår. 

I mars presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ett uppdrag till Skatteverket om att förbättra folkbokföringen genom en folkräkning. 

Åtgärden är en del av Tidöavtalet och syftet är att få bättre kontroll över vilka som befinner sig i landet.

– Vi har tappat kontrollen över vilka som bor i vårt land, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT i samband med att uppdraget presenterades.

Ny tjänst ska larma

I början av september presenterade Skatteverket sitt uppdrag och la fram fem förslag på hur folkbokföringen i Sverige kan förbättras. Nu går regeringen vidare med ett av de förslag som Skatteverket lagt på bordet, förslaget att införa en tjänst som underrättar när någon försöker registrera sig på ens egna adress.

– Många av våra system bygger på tillit. Vi har under lång tid varit naiva i det och det här borde ha gjorts för flera år sedan. Uppdraget är en liten del i en stor palett av åtgärder vi gör för att minska fel och fusk i folkbokföringen, säger finansminister Elisabeth Svantesson enligt ett pressmeddelande från regeringen. 

Tjänsten ska ge den som redan är folkbokförd på en viss adress möjlighet att lämna synpunkter på flyttanmälan innan det att Skatteverket fattar beslut.

Enligt Skatteverket kommer den nya tjänsten innebära att handläggningstiderna för flyttanmälan blir längre i de fall en underrättelse ska göras. Men enligt dem det motiverat mot bakgrund av att det kan hindra felaktig folkbokföring.

– Vår bedömning är att underrättelserna kommer att bidra till ökad trygghet och till högre kvalitet på de bosättningsuppgifter som är registrerade i folkbokföringsdatabasen. De kan också bidra till att stärka medvetenheten och kunskapen om folkbokföringsuppgifter och belysa vikten av aktualitet och korrekthet, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, på deras hemsida.

Uppdraget att inrätta den nya tjänsten ska redovisas senast den 5 augusti 2024. Men enligt skatteverket kan tjänsten vara klar redan den 1 juli.

Folkräkning återstår

När det gäller genomförandet av en folkräkning, en prioriterad fråga för Sverigedemokraterna, menar Skatteverket att en kontinuerlig nationell lägesbild skulle kunna fungera som en sådan – i stället för att göra en ny folkräkning.  {{toplink}}

Enligt förslaget ska lägesbilden beskriva personer som är folkbokförda, har samordningsnummer och andra som finns och verkar i Sverige, med eller utan tillstånd.

Regeringen har ännu inte presenterat uppdraget till Skatteverket, men enligt den information som regeringen hittills har lämnat finns inget uppdrag till Skatteverket när det gäller den nationella lägesbilden.

Forrige artikel Trafiksatsning skjuts ner av åkerier: Regeringen skriker ”Köp diesel” Trafiksatsning skjuts ner av åkerier: Regeringen skriker ”Köp diesel” Næste artikel Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.