Skellefteås allmännytta vill ta över när privata aktörer tvekar

Trots ett enormt behov märks nu inbromsningen i bostadsbyggandet i Skellefteå. Det kommunala bostadsbolaget Skebo är dock redo att ta över där privata aktörer tvekar. ”Vi kan inte stå och vänta och inte ha någon som vill bygga när behovet är så enormt stort och det finns färdiga detaljplaner”, säger Skebos styrelseordförande Harriet Classon (S).

Till följd av industrisatsningarna i Skellefteå planerar kommunen för att bygga omkring 10 000 bostäder de närmaste 10 åren för att möta behovet.

Samtidigt går konjunkturen ner, byggpriserna ökar och byggandet går mot en tvärbroms.

– Det blir en utmaning när bostadsmarknaden bromsar in, att få aktörer att komma ihåg vad som händer i Skellefteå. Det får inte bli så att storstadsperspektivet smittar av sig på Skellefteå för här finns så många förutsättningar för bostadsbyggandet att realiseras, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelses ordförande i Skellefteå. 

Av de 10 000 planerade bostäderna finns än så länge plan för 5 000 som ska byggas under perioden 2022 till 2025. Av dem är 2 000 påbörjade. Men kommunen får flera signaler om att aktörer tvekar och att byggtakten nu bromsar in.

Ta tillbaka markanvisningar

– Det finns projekt framöver där vi gett markanvisningar och där vi ser att aktörerna är lite grubblande. Markanvisningarna gäller i fem månader, så då får vi se till att ta tillbaka markanvisningarna och lämna över dem till andra aktörer som vill komma igång, säger Lorents Burman (S). 

Planen för allmännyttans bidrag är de ska investera tre miljarder under 2023 till 2027, vilket motsvarar 1 700 bostäder. 

Allmännyttan kan ta över projekt

Harriet Classon (S), styrelseordförande för Skellefteå kommuns bostadsbolag Skebo, menar att allmännyttan kan göra mer för att se till att det byggs på de färdiga detaljplanerna, för att byggandet inte ska stanna upp. 

– Vi hör att andra bostads- och byggföretag börjar backa på de markanvisningar de har. Där har vi signalerat att vi är beredda att titta på vad vi kan göra mer. Här ser vi att vi har pengar i vår investeringsbudget om en annan aktör drar sig tillbaka, då skulle vi kunna överta de projekten, säger hon. 

Harriet Classons (S) bild är att det framförallt är privata aktörerna som planerat för bostadsrätter som börjar tveka.

– Det har byggts ganska mycket bostadsrätter i Skellefteå under en tid och det har gått bra. Men nu börjar de också se den här nedgången. Om det nu är bostadsrätter som kommer att lämna och det är de typerna av projekt som ges en möjlighet att ta över då behöver vi titta på hur vi ska agera, säger hon och tillägger: 

– Vi kan inte stå och vänta och inte ha någon som vill bygga när behovet är så enormt stort och det finns färdiga detaljplaner.

Kan det bli att ni då går in och tar över de byggen som inte blir av och bygger hyresrätter?

– Det kan vara så, men då måste man bygga dem på ett sätt så att det passar. Ofta är bostadsrätter lite större lägenheter. Kanske kan man bygga hyresrätter som vi som allmännytta inte ska ha kvar utan sälja i vår tur vid ett senare tillfälle. Vi har ännu inte fått detta i vår hand, men vi måste se på alla möjligheter.

Samtidigt menar hon att det kommer att bli en stor utmaning att få ihop kalkylerna även för dem som kommunalt bostadsbolag. 

– Nu när saker skjuter i höjden känns det oroligt att man också ska behöva bygga väldigt mycket. Men det är så nödvändigt så man måste göra det, säger Harriet Classon (S) men tillägger: 

– Men inte till vilket pris som helst, vi kan inte försätta företaget i ekonomiska svårigheter. 

Räknar med privata aktörer

Lorents Burman (S) stänger inte heller dörren för att allmännyttan får mer utrymme att bygga mer än de planerade 1 700 bostäderna fram till 2027. 

– Jo, så kan det bli. Om allt gå bra så ser jag att det kommer att bli mer än de 1 700 bostäderna under de här åren.

Samtidigt räknar man med att den stora andelen av bostäderna som ska byggas görs av privata aktörer och Burman poängterar att kommunen i stor utsträckning kommer att vara beroende av att även de vill bygga framöver. 

– Därför har vi samtal dagligdags med de privata aktörerna som i sin tur för samtal med sina investerare, säger han. 

{{toplink}}

Forrige artikel Sveaskog anklagas för att pressa samebyar Sveaskog anklagas för att pressa samebyar Næste artikel S vill ha regemente i Kiruna – svalt intresse från regeringen S vill ha regemente i Kiruna – svalt intresse från regeringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.