Sveaskog anklagas för att pressa samebyar

Sveaskog varnar skogsindustrin för minskade råvaruleveranser på grund av låsta diskussioner med samebyar i Norrbotten. Reaktionen från Svenska Samernas riksförbund är kärv. ”Det är vilseledande propaganda”, säger ordförande Matti Blind Berg.

Sveaskog varnar för kraftigt minskade avverkningar i Norrbotten under året och hänvisar till låsta diskussioner med flera samebyar. Det här är något som inte landat väl hos renskötselns intresseorganisation Svenska Samernas riksförbund, SSR.

”Klumpigt.” Så sammanfattar SSR:s ordförande Matti Blind Berg pressmeddelandet från den statliga skogsjätten.

– Man varnar för minskade råvaruleveranserna till sågverken och annan industri och säger att den som är skyldig till det är samebyarna, säger han till Altinget.

Bör inte bolaget informera om att man minskar avverkningarna och varför?

– Det är vilseledande propaganda. Man borde ha nyanserat bilden, man har haft rovdrift mot skogen i många år, det finns inte virke, man har helt enkelt inte skogar att avverka, säger Matti Blind Berg som anser att Sveaskog försöker pressa de berörda samebyarna.

"Inte vår mening att peka finger"

Men Sveaskogs vd Erik Brandsma håller inte alls med om Matti Blind Bergs beskrivning, vare sig att bolaget försöker lägga skulden på samebyarna eller att situationen skulle bero på det inte finns tillräckligt med skogar redo för avverkning.

– Det är inte vår mening att polarisera. Det är inte vår mening att peka finger mot samerna, säger Erik Brandsma till Altinget.

Han säger att man från Sveaskogs sida var väl medveten om risken att informationen som gick ut kunde uppfattas som utpekande, men att syftet är öppenhet och transparens – och att man i själva verket försöker peka inåt.

– Vi vill inte pressa fram mer avverkningar. Det vi säger är att vi inte har kommit så långt som vi borde. Vi behöver göra justeringar i vårt skogsbruk. Vi behöver ha bättre dialog med samebyarna, säger Erik Brandsma och fortsätter:

– Vi tittar på oss själva. Vi behöver bli bättre och vi vill ha en konstruktiv dialog. Vi vet att det är en otrolig press från samebyarna från flera håll. Nu går vi ner kraftigt i avverkningsvolymer och det vi gjort är att peka på varför.

Erik Brandsma lägger också till att han är väl medveten om att samebyarna inte är emot skogsbruk, utan hur skogen brukas.

"Det stämmer inte"

För Sveaskogs del gäller nu att fortsätta med det arbete som pågår för att ändra och anpassa skogsbruksmetoder, för en bättre samplanering med samebyarna. Vad gäller dialogen mellan bolaget och samebyarna så är den i vissa fall icke-existerande.

– Vi har fått mycket nej från samebyarna, säger Erik Brandsma.

Matti Blind Bergs uttalande om att Sveaskog har pressat sina skogar för hårt och helt enkelt har brist på skog att avverka avfärdar Brandsma.

– Det stämmer inte. Vi har mycket skog i avverkningsbart läge och ålder, säger han.

Blind Berg: Det verkade lovande

Erik Brandsma har varit vd för Sveaskog i ganska exakt ett år. En uttalad del av hans uppdrag är att minska konflikterna mellan samebyarna och det statliga skogsbruket. Matti Blind Berg säger till Altinget att det har verkat lovande.

– Man har tänkt att "shit, vi kanske kommer framåt nu". Det har varit framåtsyftande möten. Sen får vi det här och man inser att inget är nytt under solen. Jag är väldigt besviken.

Forrige artikel Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden” Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden” Næste artikel Skellefteås allmännytta vill ta över när privata aktörer tvekar Skellefteås allmännytta vill ta över när privata aktörer tvekar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.