Skog: Ny minister kan få mer handlingsutrymme

Att bostadspolitiken inte står högst upp på den politiska dagordningen kan generera handlingsutrymme till den kommande bostadsministern. Det spår Karolina Skog. Som ny bostadssakkunnig på Stadsmissionen hoppas hon att handlingsutrymmet används till att forma en tydlig riktning på den sociala bostadspolitiken.

Bostadspolitiken har inte varit en het fråga på den politiska agendan varken under valrörelsen eller innan den drog igång.  

Inför regeringsförhandlingar som just nu pågår har Sverigedemokraterna varit tydliga med att de kommer ställa specifika krav på vilken sakpolitik som ska föras inom områden de prioriterar. Men bostadspolitiken väntas inte vara en av de områdena. 

– Det skulle kunna göra att bostadsministern jämfört med vissa av sina ministerkollegor kommer att ha lite större handlingsutrymme. Och det är ju intressant för vi har ju aldrig tidigare talat om en bostadsminister som någon som har mycket handlingsutrymme, säger Karolina Skog. 

Finland bra föredöme

Som nytillträdd sakkunnig inom bostadsfrågor på Stadsmissionen hoppas hon att den tillträdande regeringen kommer att prioritera att utformar en tydlig riktning för den sociala bostadspolitiken. 

– Vi tycker att Finland är ett bra föredöme för det. Där är staten mycket tydligare vad gäller social bostadspolitik och den är resurssatt med statliga pengar. Det viktiga där är att staten har valt en väg och tillsatt pengar. Det tycker vi behövs från statligt håll. Det går inte att runda att det faktiskt kostar pengar att hantera det som marknaden inte klarar av. 

De partier som kommer att ingå i Ulf Kristerssons regeringsunderlag har fattat vissa gemensamma beslut inom bostadspolitiken. De valde till exempel att avskaffat det statliga investeringsstödet till byggandet av hyresrätter och det riktade stödet till energieffektiviseringar.

Men i det stora hela menar Karolina Skog att det är svårt att se en tydlig gemensam linje i bostadspolitiken hos partierna som nu ska samarbeta, speciellt i frågan om den sociala bostadspolitiken. 

– Liberalerna har aviserat hur de ser på den sociala bostadsförsörjningen och på hemlösheten och även Kristdemokraterna har en inriktning som är tydlig. Men det är väldigt oklart hur Moderaterna tycker att hemlöshet borde bekämpas och vilka åtgärder de tror på. Blir det en moderat som får bostadsministerposten så vet vi mycket mindre om vilken politik det blir. 

Gått till val på bidragstak

En annan linje som hon menar inte är tydligt utstakad är huruvida den nya regeringen kommer att välja att stötta byggandet av bostäder eller om de kommer stötta konsumtionssidan på bostadsmarknaden. 

- Tittar man historiskt är den borgerliga sidan generellt emot subventioner och vill inte inför det. Men nu har Moderaterna gått till val på ett bidragstak. Ska de införa ett bidragstak blir det svårt att höja bostadsbidraget. Samtidigt har byggandet stannat upp och rimligtvis kan regeringen inte vara passiv inför det. Men det är svårt att se vilken linje man kommer att välja där, säger Karolina Skog. 

Forrige artikel Ottosson (KD) och Kinnunen (SD): Det kommer mer Ottosson (KD) och Kinnunen (SD): Det kommer mer Næste artikel ”En liberal kraschlandning” – så reagerar oppositionen ”En liberal kraschlandning” – så reagerar oppositionen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.