Skog oroad över SD:s syn på SMHI

KLIMAT. Miljöminister Karolina Skog (MP) reagerar starkt på Sverigedemokraternas kritik mot SMHI.

”Oerhört oroad av SD-politikers påstående att SMHI ägnar sig åt propaganda. Vi behöver mer klimatkunskap inte mindre”, skriver miljöminister Karolina Skog i ett twitterinlägg.

Altinget rapporterade i dag om att Sverigedemokraterna anser att den statliga myndigheten SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning.

Partiets miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen är kritisk till SMHI:s arbete med att göra regionala framtidsanalyser av klimatförändringarna, samtidigt som det finns stora osäkerheterna om klimateffekterna på global nivå.

– Man kan diskutera om det är lämpligt. Man för ut modellerna i media, men talar inte om den enorma osäkerheten, sade han till Altinget.

Läs också SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning

Brister i saklighet

Kinnunen menade också att SMHI brister i saklighet.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, sade han.

Kinnunens synsätt har alltså fått miljöministern att reagera starkt.

– Det visar att de är beredda att skära bort finansieringen om det rör något som de ogillar. Det skulle innebära att det skulle bli omöjligt att fatta nödvändiga beslut i en fråga som ligger väldigt högt på ordningen. Stefan Löfven har flera gånger betonat att klimatutmaningen är vår tids ödesfråga, säger Karolina Skog till SvD.

 

Forrige artikel Hård kritik mot skandalomsusad kommissionär Hård kritik mot skandalomsusad kommissionär Næste artikel SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.