Skogen viktig när skogsfolket röstar

Nio av tio av Föreningen Skogens medlemmar kommer att låta sig vägledas av sin övertygelse i skogspolitiken i EU-valet. Drygt åtta av tio anser att EU:s inflytande över skogsbruket bör minska, enligt en undersökning som Novus gjort på föreningens uppdrag.

Övertygelsen om att EU:s inflytande över det svenska skogsbruket är för stor dominerar bland Föreningen skogens medlemmar. 84 procent anser att inflytandet från EU över skogsbruket på nationell nivå är för stor.

En av tio vill varken ha mer eller mindre inflytande och fyra procent anser att EU:s inflytande bör öka.

Skogsfrågorna kommer att, inte helt oväntat, väga tungt för Föreningens Skogens medlemmar när de står vid valurnorna i söndagens EU-val. Nästan nio av tio svarade i undersökningen att de väger in sin uppfattning i skogsfrågorna när de väljer parti. Sju procent svarade vet ej och fem procent att det inte påverkar.

– Vi vet att valdeltagandet i det senaste EU-valet låg under riksgenomsnittet i samtliga skogslän. Kanske har de som valde att avstå den gången insett hur stor påverkan EU-lagstiftningen har fått på det svenska skogsbruket. Oavsett var man bor eller hur man röstar så är det glädjande att så många av våra medlemmar vill läsa på om partiernas skogspolitik och ta in den när de väljer vilket parti de ger sin röst, säger Föreningen skogens generalsekreterare Johan Larsson i ett pressmeddelande.

Frågor via sms

Undersökningen genomfördes under april av Novus. Cirka 5 000 av föreningens medlemmar och prenumeranter på tidningen Skogen fick utskicket, cirka 1 300 svarade.

Två frågor ställdes via e-post eller sms:

”9 juni är det val till EU-parlamentet. När du bestämmer vilket parti du röstar på, väger du då in partiets politik i skogsfrågor i ditt beslut?”

”Är din uppfattning att EU borde ha mer eller mindre inflytande över hur skogen brukas i Sverige?”

Forrige artikel Tidigare statsminister slagen – hon blir Islands nya president Næste artikel IES ska betala tillbaka åtta miljoner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.