Skolinspektionen: Inflationen äter upp delar av regeringens budgetsatsning

Skolinspektionen får medel för att genomföra fler granskningar. Men kostnadsökningarna gör att myndigheten inte kan svara på hur stor effekten blir. ”Vi ska ändå göra vårt bästa för att snabbt kunna öka närvaron på fler skolor” säger gd Helén Ängmo till Altinget.

Skolinspektionen får ökade anslag i regeringens budget. Pengarna ska gå till fler granskningar, där regeringen särskilt vill att myndigheten ska granska konfessionella friskolor, samt skolor med misstanke om våldsbejakande extremism eller islamism.

– Mycket av det här kommer kunna gå till fler oanmälda besök, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Altinget.

Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo välkomnar satsningen. 

– Vi har behov att kunna granska fler skolor och områden. Det är ett stort område vi har att hantera. Vi ska göra allt från förskola till vuxenutbildning, säger hon till Altinget.

Regeringens plan är sedan att öka anslaget till myndigheten ytterligare de kommande åren. För 2024 tillförs 25 miljoner. 2025 ökar man summan till 40 miljoner och från och med 2026 vill regeringen öka myndighetens anslag med 60 miljoner. 

– Om man ska växa så är det bra att göra det i steg. Vi hinner med utbildningsinsatser för inspektörerna, och vi hinner rekrytera. Det är en styrka att växa så.   

{{toplink}}

Myndigheten lyfte själv behovet av mer medel i sitt budgetunderlag.  

– Jag ser det som en bra möjlighet för oss att kunna bidra till effekter. Det blir positiva effekter av våra besök. Bara genom att vi kommer och ställer frågor kan leda till många positiva spiraler. 

Motsvarar regeringens satsningar era förväntningar? 

– Det är svårt att svara på. Vi har lyft att vi behöver en tillväxt, men också att man kan växa i steg. Regeringens satsning är en successiv uppväxling av vårt anslag. Det tycker jag är bra. 

Kostnadsökningar äter upp delar av anslaget

I dagsläget har Helén Ängmo svårt att uppfatta hur många fler granskningar de extra pengarna faktiskt kommer leda till. 

– Det här är så nytt så det är svårt att kvantifiera det. Men som alla myndigheter så har vi också fått kostnadsökningar. Det är lokaler, förvaltningskostnader och personalkostnader och så där. Vi ska ändå göra vårt bästa för att snabbt kunna öka närvaron på fler skolor, säger hon.

Regeringen vill också att myndigheten gör fler oanmälda besök. 

– Det är viktigt att vi kan växla mellan våra oanmälda besök och våra anmälda besök. När man kommer oanmäld kan det vara så att man vare sig får tag på de personer eller uppgifter som man behöver. Därför är kombinationen bra, säger Helén Ängmo.  

Forrige artikel S kontrar regeringens budgetbesked: 40 miljoner till Ivo S kontrar regeringens budgetbesked: 40 miljoner till Ivo Næste artikel Statskontoret och ESV ska bli ett – så tycker generaldirektörerna Statskontoret och ESV ska bli ett – så tycker generaldirektörerna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.