Skolverket ska ta fram ny digitaliseringsstrategi: ”Viktigt med höjd ambitionsnivå”

Den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet löper ut i år. Nu vill regeringen att Skolverket snabbt utformar en ny strategi. Myndighetens förslag ska redovisas strax innan strategin är tänkt att gälla.

Den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet presenterades av dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och har innehållit fokusområden, mål och delmål som ska uppnås till 2022.

När strategin nu löper ut har aktörer i skolsektorn eftersökt en ny gemensam strategi för digitaliseringsarbetet. Tidigare i veckan gav regeringen Skolverket i uppdrag att ta fram ett sådant förslag.

Myndigheten ser positivt på uppdraget. 

– Det finns fortsatta utvecklingsbehov kopplat till den nu gällande nationella digitaliseringsstrategins tre fokusområden, säger Helena Elwin, enhetschef på Skolverket.

Målen har inte uppfyllts

I en uppföljning som myndigheten har gjort av den nuvarande strategin framgår att elever behöver ges bättre förutsättningar att utveckla sin digital kompetens inom bland annat källkritik, och att fler rektorer behöver arbeta systematiskt med att utveckla digitaliseringen.

Helena Elwin pekar även på en bristande likvärdighet såväl inom som mellan skolor och skolformer.

– Alla barn och elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik, vilket också blir alltmer avgörande för det kommande arbetslivet.

Sverige ligger efter

En annan aktör som är nöjd med regeringens besked är branschorganisationen Swedish Edtech Industry.

– Det är glädjande nyheter att Skolverket nu fått i uppdrag att ta fram en ny digitaliseringsstrategi för skolväsendet, och särskilt att skolministern lägger emfas vid att lärarna ska ha kunskap att värdera och välja digitala lärresurser, säger vd Jannie Jeppesen till Altinget.

Som Altinget tidigare rapporterat har Danmark nyligen presenterat en digitaliseringsstrategi för de kommande fyra åren. Enligt Jannie Jeppesen ligger grannlandet flera år före Sverige.

– Jag tycker att det är viktigt att den nya strategin har en höjd ambitionsnivå och tar nästa steg. Hygienfaktorerna måste på plats hos de skolor som halkat efter och fokus måste ligga på att utveckla kvalitet och användning i alla klassrum, säger Jannie Jeppesen.

Med hygienfaktorerna syftar Swedish edtech industrys vd på en grund som alla skolor borde ha när det kommer till digitaliseringen. Framöver hoppas Jannie Jeppesen på investeringar i undervisningen genom utbildningssatsningar och digitala läromedel.

– Det är så vi kan nå målet med ökad måluppfyllelse och att alla ska utveckla en digital kompetens. Centralt i strategin är just detta, att förbereda för det kommande arbetslivet och de kompetenser som efterfrågas nu och i framtiden. Det är ett rörligt mål.

Myndigheten får arbeta fort

Skolverket har kort om tid på sig att utforma den nya strategin. Redan i december ska myndigheten presentera sitt förslag, drygt två veckor innan den är tänkt att börja gälla.

Arbetet är därför redan i gång och myndigheten har hållit en första dialog med Sveriges kommuner och regioner (SKR) som ses som en särskilt viktig samarbetspartner. Myndighetens samverkanspartners inom sektorsuppdraget för skolans digitalisering kan också involveras i processen.

– Det omfattar samverkan med många aktörer och myndigheter. I arbetet med att ta fram strategin är det nödvändigt med bred delaktighet inom skolsektorn, säger Helena Elwin, enhetschef.

– Skolverket behöver även samverka med andra myndigheter och andra aktörer som till exempel eSam och DIGG gällande förutsättningar och lösningar som inte enbart stödjer utbildningsområdet utan möjliggör ett större helhetsperspektiv i kommunerna.

Forrige artikel Här är årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Här är årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Næste artikel Överblick: SKR kommenterar knivdådet och studieförbund återkrävs på miljonbelopp Överblick: SKR kommenterar knivdådet och studieförbund återkrävs på miljonbelopp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.