SKR efterlyser långsiktiga satsningar på komvux

Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att anvisa fler arbetslösa till studier. Enligt en färsk rapport från SKR finns det flera oklarheter kring både ansvarsfördelning och samverkan, såväl som individernas möjligheter att finansiera studierna.

I en ny rapport har Sveriges kommuner och regioner (SKR) sett över hur väl systemet fungerar med att anvisa fler arbetssökande till studier på komvux.

– Den utlösande faktorn var att vi ville se vilka effekter uppdraget har fått. Alltså, hur väl det landar att anvisa fler att söka sig till komvux, säger Roy Melchert, sektionschef på SKR, till Altinget. 

Han berättar att utredningen bland annat visar på oklarheter kring individernas möjligheter att finansiera studierna. 

– Det har varit begränsat vilka som kan studera på komvux med ersättningen. Många kommer behöva gå till kommunerna för att få ekonomiskt bistånd, säger Roy Melchert.

Vad behöver göras för att systemet ska fungera bättre? 

– Främst är det tre olika områden. Dels ser vi att många individer som kommer från Arbetsförmedlingen som uppmanas att söka till komvux behöver ytterligare stöd. De har inte valt att studera själva innan, utan blivit anvisade dit. Arbetsförmedlingen behöver ge ytterligare stöd inför, under och efter studierna.

– Vi önskar också att få långsiktighet i satsningarna på yrkesvux från regeringen. Ofta kommer satsningarna i vårpropositionen i början av april, vilket gör att kommunerna får pengarna i september och har därför inte så lång tid på sig att planera. Därför vill vi ha en treårig planering inom yrkesvux.

– Vi vill inte att man ska se ekonomiskt bistånd som en studiefinansiering. CSN eller ersättning från Arbetsförmedlingen ska räcka till.

Kan regeringens budgetsatsningar som presenterats hittills göra någon skillnad på området?

– Det finns inget i regeringens budgetförslag hittills som möter de problem som vi beskriver. Om vi tittar på förslagen är det inget vi kan sätta likhetstecken på, säger Roy Melchert.

Forrige artikel Cementa-lagen: Riksdagen kapar ledtiderna Cementa-lagen: Riksdagen kapar ledtiderna Næste artikel Överblick: Riksdagen öppnar och 1,3 miljarder till kulturen Överblick: Riksdagen öppnar och 1,3 miljarder till kulturen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.