Överblick: Riksdagen öppnar och 1,3 miljarder till kulturen

Regeringsförhandlingar väntar i Norge, Stefan Löfven och Nyamko Sabuni lyfter i förtroendemätning, 1,3 miljarder extra till kulturen och Stefan Löfvens sista regeringsförklaring.

I budgeten för nästa år föreslår regeringen 1,3 miljarder kronor extra till kulturen och 400 miljoner kronor extra till idrotten, skriver TT/SVD.

– Sveriges kultur- och idrottsliv ska gå stärkta ur pandemin, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff på tisdagen.

Uppåt för Sabuni och Löfven

Stefan Löfven tar än en gång ledningen i förtroendeligan för partiledarna. Fyra av tio i Sifo/Expressens mätning för september har ganska eller mycket stort förtroende för statsministern. Det är en uppgång med fyra procentenheter sedan augusti.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gör ett lika stort kliv uppåt, men från en mycket lägre nivå.

– Det som brukar gynna partiledarna är att de syns och hörs i rätt frågor. Nu har Sabuni uttalat sig en del kring lag och ordning som är en viktig fråga för väljarna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Regeringsförhandlingar i Norge

Det blev maktskifte vid gårdagens val i Norge. Nu väntar tuffa förhandlingar för Arbeiderpartiets (AP) ledare Jonas Gahr Støre, enligt NRK/Omni. De första förhandlingarna hålls med Senterpartiets (SP) ledare Trygve Slagsvold under tisdagen, enligt NRK.

– Jag ska börja tala med dem en och en. Så ska vi lägga grunden för vad som blir samtal om regeringen, sa Støre på väg till Stortinget på valnatten.

Sedan är frågan om SP-ledaren Slagsvold kan tänka sig att sitta i regering med Sosialistisk Venstre, som AP-ledaren Støre också vill ska ingå i styret.

Svenska Dagbladet skriver om vilka lärdomar som finns att dra för svenska politiker från den norska valet.

– Är det någon lärdom man kan dra från det norska valet så är det att frågorna kan växla ganska snabbt. Det man trodde ett år innan valet skulle bli de viktigaste frågorna blev kanske inte riktigt det, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren, som varit på plats i Norge, till Svd.

Riksdagen öppnar för säsongen

Klockan 14 inleds det högtidliga öppnandet av riksmötet. Då kommer även statsminister – och avgående S-ledaren – Stefan Löfven att läsa upp sin sista regeringsförklaring, där det framgår vilken politik som regering tänker föra under det kommande året. Följ riksmötets öppnande här.

Forrige artikel SKR efterlyser långsiktiga satsningar på komvux SKR efterlyser långsiktiga satsningar på komvux Næste artikel Kyrkovalet: argumenten för och emot partipolitiska nomineringsgrupper Kyrkovalet: argumenten för och emot partipolitiska nomineringsgrupper
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.