Skuggbudget: S vill se mer pengar till kultur och idrott i utsatta områden

När Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar presenterade partiets skuggbudget på kulturområdet, var ett av två fokusområden barn och unga i utsatta områden. ”Vi befarar att avgifter till meningsfulla fritidsaktiviteter kommer att höjas och göra det ännu svårare att nå målet om alla barns tillgång till kultur och fritid”, sade hon.

Det som inte är lagstadgat är det man skär i först, sade Lawen Redar. Som bekant är oppositionspartierna kritiska till att de generella anslagen till kommuner och regioner är för låga.

S farhåga är att nedskärningarna ska leda till höjda avgifter för kultur, idrott och andra fritidssysselsättningar.

– Tidöpartiernas budget har redan fått kommuner och regioner att börja planera kraftiga nedskärningar i vård, skola och omsorg. Men även i barnens fritidsaktiviteter, säger Lawen Redar till Altinget.

Unga, demokrati och bildning

Socialdemokraternas två prioriterade områden i kulturbudgeten är barns och ungas situation, samt demokrati och bildning. (se faktaruta)

– Vi satsar 550 miljoner mer än regeringen, pengar som ska gå till de här prioriterade områdena, säger Lawen Redar.

Men regeringen satsar 792 miljoner kronor på fritidskortet nästa år, där fokus ligger just på barn och ungdomar i utsatta områden?

– För det första är det en enorm senfärdighet. För det andra är det en total ovisshet om hur det här ska implementeras.

– Förra året lade de 50 miljoner kronor för att bygga upp en administration för fritidskortet, och i Tidöpartiernas budget står det att man inte kommer att kunna etablera det förrän sen höst 2024. Implementeringen av det här tar tid, och hushållen befinner sig i en akut fas – nu. Man kan inte sitta och vänta till hösten 2024 innan man får insatser.

– Vi säger inte nej. Vi har också resurser till ett fritidskort, men inte i lika stor omfattning, säger Lawen Redar.

Forrige artikel Allmänna motionstiden är avslutad Allmänna motionstiden är avslutad Næste artikel Professorer tvingas använda forskningsanslag till utbildning Professorer tvingas använda forskningsanslag till utbildning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.