Slutreplik: Sätt skolan i fokus för skolpengen

Vi behöver ett system som fungerar för alla. Skolpengen måste få variera beroende på elevens behov och skolans inriktning, oavsett om skolan är kommunal eller inte, skriver Madelaine Jakobsson (C) och Anna Lasses (C).

Af Madelaine Jakobsson och Anna Lasses
Kommunstyrelsens ordförande (C) Nordmalings kommun och riksdagskandidat respektive kommunalråd (C) Solna kommun och riksdagskandidat

Problemet med Björn Åstrands utredning och regeringens förslag ligger inte i idén om differentiering av skolpengen. Tvärtom är analysen i Åstrands utredning helt korrekt.

Liksom många av oss som är verksamma i kommunerna konstaterar utredningen att systemet missgynnar små aktörer, oavsett huvudman. Problemet ligger i att förslagen inte utgår från de resonemang som förs, utan i stället föreslås det att delvis kompensera kommunerna utan att lösa grundproblemet.

{{toplink}}

Hot mot mångfalden

Vi håller med om att skolpengen måste få variera, beroende på elevens behov och skolans inriktning. En liten skola ska kunna hålla lika hög kvalitet som en stor skola och är det då så att det kostar mer så måste det få göra det. Det ska dock inte vara kommunen som är i fokus för ersättningen utan skolan, oavsett om huvudmannen är kommunal eller inte.

Vi vill också betona att vi måste sluta se hotet mot små skolor som enbart något som berör landsbygden. Samma utmaning finns i våra storstäder och tätorter och där kan man inte ta hjälp av strukturbidrag till följd av stora avstånd för att lösa situationen. Där handlar det om stadsdelsskolor som tvingas slås ihop och om små friskolor som kämpar för sin överlevnad, där många tyvärr känner sig tvungna att sälja till de stora koncernerna.

Denna påtvingade centralisering är en följd av ett felaktigt resurstilldelningssystem och det hotar den mångfald av skolor som behövs för att eleven ska kunna välja skola. Att, som Linnea Lindqvist föreslår, lämna det till friskolornas intresseorganisationer att ta fram en lösning för landets små friskolor, tror inte vi är rätt väg att gå.

”Förslagen löser inte problemen”

Vi behöver ett system som fungerar för alla oavsett storlek eller huvudman. Vi är fortfarande övertygade om att vi behöver ett system som sätter eleven och utbildningen i centrum, inte den enskilda huvudmannen.

De stora koncernerna kommer även fortsättningsvis hitta vägar för att finansiera sin verksamhet så att den blir lönsam utifrån den affärsidé som de har satt upp. De som drabbas om dessa förslag genomförs är återigen de små skolorna. Analysen är alltså korrekt, men förslagen löser inte problemen. Vi behöver ett nytt resurstilldelningssystem, inte fler lappa och laga-förslag.

Forrige artikel Replik: Låt staten driva nytt banverk men fortsätt stötta marknaden Replik: Låt staten driva nytt banverk men fortsätt stötta marknaden Næste artikel Anders Fogh Rasmussen: EU bör införa totalstopp för rysk olje- och gasimport Anders Fogh Rasmussen: EU bör införa totalstopp för rysk olje- och gasimport
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.