Socialdemokraterna gör valrörelsen till Priderörelsen

HBTQ. En stor del av priderörelsen befinner sig i Stockholm under EuroPride i veckan. Med anledning av detta presenterade Socialdemokraterna i dag ett politiskt program om HBTQ-personers rättigheter. 

Socialdemokraterna presenterade i dag, onsdag, ett politiskt program som endast fokuserar personer som identifierar sig med begreppet HBTQ+. Programmet rör de flesta politikområden där alltifrån rättsväsendet till skolan ska arbeta med inkludering och ökad kunskap om HBTQ+. Socialminister Annika Strandhäll (S) pekade på att sjukvården för HBTQ+personer är den viktigaste frågan i programmet inför valet. 

– Som socialminister finns det mycket att göra inom sjukvården på det här området. Vi behöver ha en högre kompetens när det gäller bemötande och Hbtq-människors situation, säger Strandhäll till Altinget.

Religiösa friskolor ska bort om målen ska in

Inom skolan vill Socialdemokraterna att hela utbildningssystemet ska ha kunskaper om HBTQ+frågorna och att elevhälsan ska jobba förebyggande mot psykisk ohälsa. Något som denna grupp är överrepresenterad inom. Skolverket kan komma att få ett regeringsuppdrag för att införliva dessa mål ute i skolorna. 

Läs också: SD vill utreda statens syn på kön

Sören Juvas, ordförande för HBT-socialdemokraterna, betonade också vikten av att förbjuda religiösa friskolor för att det kan vara kritiska mot HBTQ+människor. 

– Barnen ska få komma till en skola som accepterar dem som de är, säger Juvas under presskonferensen. 

– Man är i en skör situation som ung HBTQ-person. Och att då befinna sig i en skolmiljö där det finns underliggande toner att det inte är okej eller att man inte pratar öppet om sådant här, det tror vi är väldigt negativt, säger Strandhäll till Altinget efter presskonferensen. 

Enklare för transpersoner

Sedan tidigare kan personer som tvångssteriliserats i samband med könsbyte tidigare få ersättning från staten. Strandhäll vill nu att transpersoner inte ska behöva gå via vården för att ändra sitt kön juridiskt. Istället ska den juridiska processen med könsbyte särskiljas helt från den medicinska. 

Läs också: Debatt: Våga diskutera de destruktiva inslagen i Pride

Men skon klämmer fortfarande för Socialdemokraterna när det kommer till att införa ett tredje kön i Sverige. Frågan har diskuterats länge i Sverige då andra länder redan infört det. Strandhäll kan varken säga ja eller nej om hon vill se ett införande. 

– Jag uppfattar att det i dag inte finns något stöd för det i riksdagen. 

– Med det starka utredningsunderlag vi har, vill vi ta det under starkt övervägande, tillägger Strandhäll. 

Polisen måste skärpas

Sedan tidigare ska polisen rapportera åtgärder mot hatbrott som riktas mot HBTQ+personer. Men Strandhäll vill ännu mer. Polisen ska ha ett bättre bemötande av brottsoffer samt ha mer kunskap om hedersrelaterat våld och våld i samkönade relationer.  

– Vi får återkomma till det, vi är på väg framåt med det, säger hon. 

Men ser du något värde i att polisutbildningen ska ha mer undervisning om detta? 

– Definitivt. Programmet handlar om de myndigheter och samhällsfunktioner som möter de här frågorna regelbundet, där vi ser att vi har ett fortsatt arbete med att öka kompetensen i HBTQ-frågor. 

Forrige artikel Alliansen vill förstärka Sveriges krishantering Alliansen vill förstärka Sveriges krishantering Næste artikel Regeringen tillsätter utredning om SFI Regeringen tillsätter utredning om SFI
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.