Socialdemokraterna vill gå vidare med statligt fastighetsbolag

Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot att regeringen, enligt dem, står passiv i byggkrisen. Nu vill de bland annat gå vidare med frågan om ett statligt ägt fastighetsbolag för att stävja krisen och lyfta utsatta områden. 

Socialdemokraterna vill gå vidare med förslaget att införa ett statligt ägt fastighetsbolag. Syftet är dels att hålla uppe byggandet genom lågkonjunkturen, men också att låta staten ta en mer aktiv roll i utsatta områden. 

– Vi har ju utsatta områden som verkligen är eftersatta och rent av förslummade så här skulle ju staten med sina muskler kunna gå in och hålla igång ett byggande i en period där byggandet generellt sett störtdyker. Men samtidigt också ta en aktiv roll för att bryta segregationen, säger Teresa Carvalho (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson till Altinget. 

Utredningen om ett statligt ägt fastighetsbolag som tillsattes av S-regeringen blev nedlagd när den nuvarande regeringen tillträdde hösten 2022. Från vissa håll fick utredningens inriktning kritik för att ett statligt ägt fastighetsbolag skulle göra saker som privata aktörer och allmännyttiga bolag redan gör och har kunskap om.

{{toplink}}

Mer långsiktighet

Socialdemokraterna menar att det finns många kommunala fastighetsbolag som gör mycket, men att det också finns behov av fler aktörer som tar ett mer långsiktigt ansvar. 

– En del av de privata aktörerna har varit väldigt kortsiktiga och har låtit bostäder förfalla. Då kan det vara så att en statlig långsiktig aktör faktiskt kan spela roll. Inte minst där vi som samhälle har ett intresse av att vända utvecklingen, så att inte barn och ungdomar växer upp och dras in i kriminella gäng, säger Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget. 

Finns det någon risk för att det blir en osund konkurrens med andra bolag när staten går in och konkurrerar? 

– Nej, det tror jag inte för det har gjorts alldeles för lite i de här bostadsområdena. Om vi då har en aktör till som kan vara långsiktig och som inte bara är inne några år och sen lämnar igen utan är långsiktig i sitt engagemang, då tror jag att det är bra för de andra fastighetsägarna i de här områdena, säger Damberg. 

Påminner om förslag

Socialdemokraterna presenterar förslaget att återuppta utredningen om ett statligt fastighetsbolag vid en pressträff under måndagen.

Där påminner de samtidigt om de fyra förslag som de presenterat i samband med skuggbudgeten under hösten, en byggstimulans för snabbväxande kommuner, statliga byggkrediter för att hålla igång byggandet, en satsning på energieffektivisering i flerbostadshus samt en höjd subventionsgrad för rot-arbeten som riktas in på energieffektivisering och klimatinvesteringar. 

{{toplink}}

”Värsta bostadskrisen på årtionden”

Socialdemokraterna riktar också skarp kritik mot att regeringen, enligt dem, står alltför passiva i byggkrisen.

– Vi har inte haft en så här låg nivå på bostadsbyggandet sedan förra gången Kristersson satt i regering. Vårt land står inför den värsta bostadskrisen på årtionden, säger Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson, i samband med pressträffen. 

Mikael Damberg menar att Sverige, jämfört med andra länder just nu har ett alltför litet statligt engagemang i bostadsbyggandet. Samt att det är alltför kostsamt att det svenska bostadsbyggandet fluktuerar så pass mycket som det gör, i stället för att ligga på mer konstanta nivåer. 

– Då menar jag att staten, inte minst i lågkonjunktur, har ett ansvar att inte sänka branschen. Vilket håller på att hända nu, för det blir ju dyrare när det sen vänder upp igen, säger han till Altinget. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Ett statligt ägt fastighetsbolag för ett starkare och tryggare Sverige

15/6
2022
21/12
2022
31/12
2023
6/2
2024

Forrige artikel Sis ska reformeras – chefsåklagare blir utredare Sis ska reformeras – chefsåklagare blir utredare Næste artikel Efter bondeupproret: EU-kommissionen drar tillbaka kontroversiellt förslag Efter bondeupproret: EU-kommissionen drar tillbaka kontroversiellt förslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.