Sis ska reformeras – chefsåklagare blir utredare

Statens institutionsstyrelse ska reformeras i grunden och byta namn. Det är två av uppdragen i de utredning som regeringen nu tillsätter. Utredare blir chefsåklagare Lise Tamm.

På en presskonferens under måndagen presenterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Tidöpartierna en omfattande utredning av den statliga ungdomsvården. Statens institutionsstyrelse ska läggas ner i sin nuvarande form.

Den 25 april nästa år ska chefsåklagare Lise Tamm presentera en analys kring de brister som finns i vårdkvaliteten när allt fler unga tungt kriminella placeras på Sis, ett uppdrag som myndigheten enlig Camilla Waltersson Grönvall (M) inte är rustade för. 

– De problem som vi har sett på den myndighet som i dag heter Sis är stora och de är många. Det är rymningar, det handlar om grovt våld, sexuella övergrepp och gängrekryteringar. Det här är saker som förekommer i allt för hög utsträckning i dag på dagens Sis-hem.{{toplink}}

Utredningen ska föreslå ett nytt kärnuppdrag och i och med det också ett nytt namn för myndigheten. Utredningsuppdraget omfattar även utslussning och eftervård.

– Den myndighet vi känner som Sis ska reformeras i grunden, säger Camilla Waltersson Grönvall. 

Linda Lindberg (SD) säger att Tidöpartierna vill se en helt ny organisation, med en betydligt högre lägstanivå. 

– De åtgärder som gjorts räcker inte till.

Ett av motiven till översynen är att regeringen aviserat att de vill se ungdomsfängelseplatser för 15-17-åringar och att de ska placeras inom kriminalvården. Därmed skulle en del av Sis uppdrag försvinna.

Förra veckan skickade myndigheten in en begäran till regeringen om ytterligare 272 miljoner kronor i tillskott för att klara sitt uppdrag. 

− För ett år sedan hade vi drygt 50 ungdomar som avtjänade sluten ungdomsvård. I dag har vi över 100, och enligt prognosen kommer upp emot 150 platser behövas under året. Denna mycket snabba ökning får stora konsekvenser för hela vår verksamhet, säger Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark i ett pressmeddelande.

Reaktionerna på utredningen är i stort sett positiva. Sis generaldirektör säger i ett pressmeddelande att hon välkomnar ett helhetsgrepp.

− Vi har brister i vår mångfacetterade verksamhet, men jag är samtidigt stolt över det viktiga arbete som Sis medarbetare gör varje dag för samhällets mest utsatta. Utöver att vi arbetar utifrån en föråldrad lagstiftning i eftersatta lokaler så har vårdtyngden ökat avsevärt. Det är min förhoppning att utredningen bidrar till att stärka den statliga ungdomsvården på sikt, säger hon. 

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers konstaterar att politiken inte tagit problemen på allvar. 

− Sis har inte haft förutsättningar att göra sitt jobb. De senaste 15 åren har olika regeringar agerat otillräckligt. Det behövs en omstart med bättre förutsättningar om barn inte ska fara illa, säger hon i ett pressutskick

SSR är däremot negativa till förslaget om ungdomsfängelser. ”Att byta skylt på verksamheten, från, Sis till Kriminalvården, kommer i sig inte att lösa problemen”, skriver förbundet i utskicket.

Beslutskedja: En reform av den statliga barn- och ungdomsvården för en trygg och kvalitativ vård

5/2
2024
5/2
2024
22/3
2024
9/4
2024
10/4
2024
4/7
2024
25/4
2025

Forrige artikel Högervåg väntas i valet – så kan nya samarbeten påverka politiken Högervåg väntas i valet – så kan nya samarbeten påverka politiken Næste artikel Socialdemokraterna vill gå vidare med statligt fastighetsbolag Socialdemokraterna vill gå vidare med statligt fastighetsbolag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.