”Som i kiosklitteraturens kärleksromaner” – turerna kring internmomsen

Skatteverkets tolkning av regeringens skrivning om internmomsen i momspropositionen väcker reaktioner. ”Jag känner mig lite som i kiosklitteraturens beskrivning i gamla kärleksromaner: ’Jag är ett rov för stridiga känslor’. Å ena sidan gör regeringen en markering att möjligheten är god för att få till en förbättring, å andra sidan hör jag Skatteverkets aktörer säga att detta saknar betydelse”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det var Cecilia Rönn (L) som i skatteutskottet tog initiativ till att man kallar till sig Skatteverket för att be dem förklara hur de resonerar.

Skatteverkets tolkning av regeringens nya formuleringar kring internmomsen i momspropositionen är den att de kodifierar en praxis som myndigheten redan tillämpar.

{{toplink}}

– Hela riksdagen var enig om vad man ville ha ut av tillkännagivandet förra året. Implementering och praxis behöver följa intentionen som riksdagen hade. Jag vill höra med egna öron vad Skatteverket säger och få ställa frågor, säger Cecilia Rönn till Altinget.

Behövs det en utredning, så som det stod i tillkännagivandet?

– Jag tror inte att vi ska föregå med andra åtgärder som tar lång tid. Föreningsliv och andra behöver de här förändringarna så fort som möjligt. Regeringens besked var att man följer EU:s regelverk. Det är viktigt att Skatteverket får vår input på vad intentionen var.

Men om Skatteverket tolkar juridiken på det här sättet måste väl ni som lagstiftare respektera det?

– Det är därför som jag vill att de kommer och redogör för sin syn på saken. Jag hoppas på en bra dialog. Ytterst får domstol sätta praxis om man inte är enig med Skatteverkets tolkning.

Lämnas i limbo

Skatteutskottets nästa sammanträde sker på tisdag, den 7 februari.

Björn Eriksson tycker att det är väldigt märkligt att frågan går att lösa i Danmark men inte här.

– Vem har rätt? Det är väl inte rimligt att vi, studieförbunden och andra ska lämnas i limbo? Så presentationen i utskottet blir oerhört viktigt, säger han till Altinget.  

Utredning trots allt?

Anna Sandberg Nilsson är skatteexpert på Svenskt näringsliv. Hon har jobbat med momsfrågor sedan 1991 och förvånas över att andra EU-länder använder undantagen med internmomsen mer offensivt än vad Sverige gör. Hon säger att det kan vara så som Centerpartiets Helena Vilhelmsson sade i onsdagens Altinget, att det trots allt behövs en utredning.

– Kanske, för annars hamnar vi i avgörande rättsfall och då är det ändå inte säkert att en dom är generellt användbar. Vi måste ner på vilka enskilda tjänster det gäller för att få en riktig vägledning. Jag menar att lagtexten räcker, det är tolkningen som inte landar rätt, säger hon till Altinget.

Kan ge tydligare svar

En utredning skulle också innebära att man får svar på frågor som hur de olika kanslierna ser ut, vilka tjänster det är som de olika föreningarna delar på och vilka tjänster mer konkret som kan omfattas utan internmoms?

– Och inte minst: När nu andra länder använder EU:s momsregler på det sätt som vi uppfattar att det var tänkt, varför lyckas inte Sverige göra detsamma? säger Anna Sandberg Nilsson.

Forrige artikel Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna Næste artikel Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak? Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.