Spår av kokain på hälften av riksdagspartiernas kanslier: ”Överraskad och ledsen”

Tester som Aftonbladet genomfört visar på spår av kokain på fyra av åtta riksdagspartiers kanslier: Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas, Vänsterpartiets och Liberalernas.

När Aftonbladet intervjuade de åtta riksdagspartierna om narkotikapolitiken passade de på att göra tester på samtliga partiers toaletter. 

Genom att använda så kallade kokainservetter kunde tidningen hitta spår av kokain på fyra kanslier: Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas, Vänsterpartiets och Liberalernas. Karolinska institutet har bekräftat att de hittat kokain i proverna.

”Det är allvarligt om någon som vistas i vår riksdagskorridor har använt narkotika. Gästtoaletten som har testats ligger i en korridor där våra politiker och medarbetare har egna toaletter på sina kontor, men det händer att toaletten också används av oss”, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist i en kommentar till Aftonbladet.

Alla fyra partier understryker att även andra än de egna anställda kan ha använt toaletten där testet genomförts.

”Min reaktion är att jag blir väldigt överraskad och ledsen. Vi vet inte om det här rör en anställd, en ledamot eller en tillfällig besökare, det är många som rör sig här. Men oavsett vad så tar jag det här på väldigt stort allvar”, skriver Vänsterpartiets biträdande kanslichef Susanna Brolin.

SD och S säger till Aftonbladet att de kommer följa upp frågan med riksdagsförvaltningen. L kommer genomföra egna tester för att undersöka saken.

Forrige artikel Pourmokhtari klarar omröstning – får fortsätta som minister Pourmokhtari klarar omröstning – får fortsätta som minister Næste artikel Parlamentets kritik: EU:s ledare har gett efter för Orbáns utpressning Parlamentets kritik: EU:s ledare har gett efter för Orbáns utpressning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.