Spänningar i regeringen om gruvavgifter

GRUVOR. Myndigheten för tillväxtanalys får i uppdrag av regeringen att utreda mineralersättningen och andra avgifter som gruvindustrin betalar. Miljöpartiet tycker att gruvbolagen kommer för billigt undan. Men utgångspunkten i regeringsuppdraget är att locka fler utländska investerare.

Nivån på mineralersättningen ska ses över. I dag är den på tok för låg, enligt Miljöpartiet som innan partiet hamnade i regeringsställning har drivit frågan om att införa en gruvskatt.

Men när regeringen och näringsminister Mikael Damberg (S) nu låter Myndigheten för tillväxtanalys utreda de avgifter som gruvbolagen betalar till stat och fastighetsägare – är den näringspolitiska angreppsvinkeln mycket uttalad:

"I en delrapportering ska Tillväxtanalys redovisa hur nivån på mineralersättningen och andra avgifter enligt minerallagen påverkar Sveriges attraktivitet som gruvland." står det i uppdraget från regeringen med titeln Uppdrag att kartlägga Sveriges attraktivitet som gruvland.

Internationalisering av gruvnäringen är av "yttersta vikt" om Sveriges gruv- och mineralnäring ska behålla sin tätposition, skriver regeringen som vill att Tillväxtanalys identifierar vilka faktorer som är viktiga för investeringsklimatet vad gäller gruvnäringen.

Tillväxtanalys ska redovisa uppdraget senast i december 2016, med undantag för just den del som rör mineralersättningen som ska redovisas senast den 31 mars 2016.

I den överenskommelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna som ligger till grund för regeringsarbetet utlovas ytterligare förändringar för gruvnäringen, bland annat att miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas. Näringsminister Mikael Damberg har dock än så länge inte velat kommentera när regeringen avser att börja utreda frågorna.

Forrige artikel Så gick det med makten i EU-parlamentet Så gick det med makten i EU-parlamentet Næste artikel Polisens skrivbord rensas av utredare Polisens skrivbord rensas av utredare
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.