Statskontoret ska granska kritiserad myndighet

Efter att Digitaliseringsmyndigheten växt kraftigt följde omfattande intern kritik. Samtidigt som den oberoende arbetsmiljökartläggningen går i hamn tillsätter regeringen nu en extern granskning, som välkomnas av myndigheten.

Civilminister Erik Slottner (KD) tillsätter en myndighetsanalys av Digg, Myndigheten för digital förvaltning, för att genomlysa verksamheten som växt kraftigt de senaste åren.

– Digg är en ny myndighet och därför är det extra viktigt att tidigt följa upp och analysera verksamheten, så att vi säkerställer att myndigheten utför sitt uppdrag på ett ändamålsenligt sätt, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Under hösten har det bland annat framkommit ett missnöje bland de anställda med myndighetens ledning. I en skrivelse som skickades till regeringen tidigare i höstas påstods det bland annat att myndigheten hämmar, i stället för att bidra, till digitalisering av det offentliga Sverige.

 

Generaldirektören Anna Eriksson var då delvis självkritisk. Enligt henne hade bland annat den snabba tillväxten av myndigheten bidragit till att arbetsmiljöarbetet fått stå tillbaka. Hon välkomnar nu också den externa analysen, som bidrar till det arbete som redan pågår internt.

– Den ger både stöd i vad vi kan arbeta mer med internt, men också vilka förutsättningar vi behöver från regeringen. Det är regeringen som beslutar om uppdraget till Statskontoret. Myndighetsanalysen är ett komplement till den årliga myndighetsdialogen med vår uppdragsgivare regeringen. Regeringen tycker det är angeläget att följa upp verksamhetsutvecklingen hos en nybildad myndighet som Digg, säger Eriksson i ett skriftligt uttalande till Altinget.

Som en av de åtgärder som generaldirektören själv vidtagit så genomförs för tillfället en oberoende arbetsmiljökartläggning på myndigheten. Den ska enligt uppgift nu hålla på att sammanställas och resultatet väntas att presenteras efter årsskiftet.

Forrige artikel Regeringen lägger om integrationspolitiken – ”Missar viktig grupp” Regeringen lägger om integrationspolitiken – ”Missar viktig grupp” Næste artikel L:s nya företrädare i miljöpolitiken: Jag kommer stå för kompromisserna L:s nya företrädare i miljöpolitiken: Jag kommer stå för kompromisserna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.