Statsministern: ”Allt måste göras för att utreda orsakerna”

Statsminister Ulf Kristersson beskriver dödsolyckan i Sundbyberg som djupt tragisk. Oppositionen ställer nu krav på att regeringen agerar. 

Under tisdagen framkom att fem personer dött i den hissolycka som skedde vid en byggarbetsplats i Sundbyberg på måndagsförmiddagen. 

– Den allvarliga dödsolyckan är djupt tragisk. Fem personer gick till sitt arbete i går morse. De kom aldrig hem igen, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett skriftlig uttalande från honom och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Haverikommissionen utreder just nu händelsen och det är ännu oklart vad som gjort att hissen med de fem byggarbetarna rasat de 20 meterna ner i marken. 

Samtidigt pågår en brottsutredning där rubriceringen i förundersökningen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

– Det är nu viktigt att de rättsliga och säkerhetsrelaterade utredningarna får ha sin gång. Allt måste göras för att utreda orsakerna till det inträffade så att något liknande inte inträffar igen, säger Kristersson och Brandberg i uttalandet. 

”Nattsvart år”

Det är oklart var de omkomna personerna har varit anställda och det har varit svårt att identifiera dem. Hittills i år har 52 personer omkommit på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket och byggbranschen är fortsatt en utsatt bransch. 

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Teresa Carvalho, säger till TT att de nu vill veta hur regeringen tänker agera. 

– Nu står det klart att 2023 blir ett nattsvart år när det kommer till dödsolyckor på arbetsplatsen. Det är heller inte någon slump att de flesta olyckor verkar ske i branscher som är väldigt hårt ansatta av arbetslivskriminalitet, där arbetsmiljöarbetet brister, säger Teresa Carvalho till nyhetsbyrån och kallar olyckan ”en fullkomlig tragedi”.

Tuffare regler först 2025

Arbetsmiljöverket har sedan lång tid tillbaka konstaterat att byggbranschen är för hårt drabbad av olyckor. I november i år presenterade de nya, tuffare regler, för att hindra olyckor i byggbranschen. 

– Det är tyvärr alltför vanligt med allvarliga olyckor, till och med dödsolyckor, i både byggnads- och anläggningsarbete. Därför är det viktigt att försöka förebygga arbetsmiljörisker så tidigt som möjligt, gärna redan under projekteringen, sa Agneta Axelsson på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande när föreskrifterna presenterades. 

Reglerna innehåller bland annat tydligare krav på uppföljning av arbetsmiljöarbetet och för rutinerna för arbetsmiljöarbetet. Det ställs också krav på att det ska finnas tillräckligt med tid för att utföra ett byggprojekt. 

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter börjar dock gälla först den 1 januari 2025. 

Krav på leverantörsled

Fackförbundet Byggnads har sedan tidigare framfört krav på att det införs en begränsning i antalet leverantörsled som ett sätt att skapa mer ordning och reda på byggarbetsplatserna. Vilket de menar är ett viktigt förebyggande arbete för att minska olyckor på byggarbetsplatserna. 

I en utredning som presenterades i augusti i år undersöktes möjligheterna att begränsa leverantörsleden. I utredningen, som nu är ute på remiss, lades dock inget sådant förslag fram med hänvisning till att det strider mot EU-rätten – en besvikelse för Byggnads. 

Utredningen föreslår dock att det görs en utvärdering av den nuvarande skyldigheten som finns att ställa krav på arbetsrättsliga villkor i leverantörsledet. Syftet med en sådan utvärdering är att se hur man bäst går vidare med brister i arbetsförhållanden hos leverantörer. Har har regeringen dock ännu inte gått vidare. 

Beslutskedja: Effektiv och tillförlitlig kontroll av leverantörer vid tilldelning av offentliga kontrakt

21/8
2023
24/8
2023
24/8
2023
31/8
2023
13/12
2023
15/12
2023

Forrige artikel Ukrainas president överraskning på nordiskt toppmöte Ukrainas president överraskning på nordiskt toppmöte Næste artikel Tuff utmaning för Sverige att dra sitt COP28-strå till stacken Tuff utmaning för Sverige att dra sitt COP28-strå till stacken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.