Kristersson: Kommuner ska ha rätt att göra bakgrundskontroller

Kommunerna ska få laglig rätt att säkra att de man anställer också bör vara anställda i kommunal verksamhet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SKR:s kongress.

HELSINGBORG. När statsminister Ulf Kristersson (M) talade på SKR:s kongress i Helsingborg på onsdagen stod välfärden i fokus. 

Bland annat tog statsministern upp tilliten för välfärdens verksamheter med LVU-kampanjen mot socialtjänsten som exempel.

– Det vi nu gör i regeringen är att vi lägger om lagstiftningen för att komma åt kriminaliteten. Ändra lagar så att polisen får rätt verktyg, för att straffa rätt.

”Staten detaljstyr”

När ombuden sedan fick chansen att ställa statsministern till svars så handlade frågorna bland annat om finansiering, kompetensförsörjning och kommuner och regioners självstyre.

Linda Allansson Wester (M) menar att staten i allt större utsträckning detaljstyr, trots löften om det motsatta. 

– Finns det något regeringen kan göra för att förbättra styrningen mellan den nationella, kommunala och regionala nivån?, frågade hon statsministern.

– Det här är en svår avvägning. Man vill ha så obundna statsbidrag som möjligt, men det krockar med att saker ska vara relativt lika i landet. Det finns ganska liten folklig respekt för att skola och sjukvård ska ha skillnader beroende på var man bor i landet, svarade Kristersson. 

– Menar man att det inte ska vara några skillnader, då kan man fundera på om de ska vara lokala överhuvudtaget, säger Kristersson. 

Fler måste flytta till jobben

Även problematiken kring kompetensförsörjningen togs upp. Maria Ardell (V) undrade vad regeringen kan göra för att underlätta för välfärdens verksamheter.

– Jag får intrycket av att det inte finns några yrken som inte har kompetensbrist. Några saker är uppenbara. Det ena är att vi måste bli bättre på att se till att unga människor utbildar sig till yrken som vi vet att det finns behov av. Det gäller hantverksyrken, vård och omsorg, naturvetenskap och datavetenskap, säger Ulf Kristersson. 

Utöver det pekar statsministern på att verksamheterna måste vara attraktiva, inte bara när det kommer till lön. Samt att fler behöver flytta till jobben. 

– Det är något provocerande att vi på många ställen i Sverige har människor som är fullt arbetsföra men som inte arbetar överhuvudtaget. 

Ny utredning

Therez Almerfors (M), från Uppsala, lyfte att välfärdssystemen just nu utmanas och utarmas. 

– Hot ökar och tilliten minskar. Vad gör regeringen för att vända utvecklingen? 

Ulf Kristersson pekar på att regeringen vill tillsätta en utredning för att bättre kontrollera anställningarna i välfärden.

– Det är klart man ska ha rätt att göra bakgrundskontroller. Då kommer vi ändra lagen så att man har rätt att göra sådana kontroller. Vi kommer nu snart tillsätta en utredning som tittar på hur kommunerna ska få laglig rätt att säkra att de man anställer också bör vara anställda i kommunal verksamhet. {{toplink}}

Forrige artikel Per Bolund tackas av med slipsar och vandringsturer Per Bolund tackas av med slipsar och vandringsturer Næste artikel Svårt utgångsläge för utsläppsköp i andra EU-länder Svårt utgångsläge för utsläppsköp i andra EU-länder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.