Statssekreterare blir ny finansmarknadsminister – ”förknippat med stor nervositet”

Max Elger kliver in i rampljuset som ny finansmarknadsminister. Men han är ingen rookie på finansdepartementet. Elger har varit statssekreterare under hela Anderssons tid som finansminister.

Max Elger (S) har jobbat nära Magdalena Andersson ända sedan hon blev ekonomisk-politisk talesperson för snart 10 år sedan. Elger blev nämligen budgetchef på Socialdemokraternas riksdagskansli 2012 och efter att Socialdemokraterna bildade regering 2014 blev han statssekreterare i finansdepartementet. Det har han varit sedan dess med olika ansvarsområden.

Den senaste tiden har han haft ansvar för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete. Men nu kliver han alltså upp ett snäpp i hierarkin och blir statsråd.

– Det känns oerhört hedrande. Jag är väldigt glad men det är också förknippat med stor nervositet, säger han till Altinget.

Inga valvinnare

Som finansmarknadsminister har han många stora frågor på sitt bord, även om det kanske inte är hans ministerportfölj som ska vinna val åt Socialdemokraterna.

– Jag tror inte att finansmarknadsfrågor i grunden lämpar sig så väl för att bli valvinnare. Det handlar om att värna finansiell stabilitet, säkra fungerande kapitalmarknader och motverka finanskriser. Det här är förbaskat viktiga frågor men jag tror inte att just de delarna är partiskiljande, säger han.

Brottslighet

Samtidigt är ett av Magdalena Anderssons prioriterade områden att knäcka gängen. Och i det arbetet vill Elger dra sitt strå till stacken.

– I regeringens samlade arbete för att bekämpa den organiserade brottsligheten är mitt ansvar att bekämpa penningtvätt en beståndsdel och det kommer jag att arbeta med.

Konsumentfrågor

Ett annat område han tror kan få mer medial uppmärksamhet är konsumentfrågorna, som också ligger på hans bord.

– Det är alldeles nytt för mig så jag har inte koll på hur läget är i den portföljen men det är klart att dessa frågor kan jag ju som mediekonsument konstatera tenderar att nå dagens ljus lite oftare än frågan om finansiell stabilitet.

{{toplink}}

Forrige artikel Nya miljöministern – en av Anderssons överraskningar Nya miljöministern – en av Anderssons överraskningar Næste artikel Delmos läggs ned – och andra nyheter i M-KD-SD-budgeten  Delmos läggs ned – och andra nyheter i M-KD-SD-budgeten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.