Stjernkvist leder kansli för hållbart arbetsliv – ”En av våra verkliga ödesfrågor”

Regeringen har inrättat ett kansli för hållbart arbetsliv. Kansliet som samtidigt är en utredning leds av Lars Stjernkvist. Syftet är att hitta lösningar så att fler orkar jobba längre.

Kansliet för ett hållbart arbetsliv ska driva på arbetet för att skapa ett hållbart arbetsliv som gör att människor orkar jobba till pensionen. Det är konstruerat på ett lite annorlunda sätt. På pappret är kansliet en bokstavsutredning inom socialdepartementet men det kommer parallellt vara ett fysiskt kansli på Regeringskansliet som jobbar kontinuerligt med frågorna.

– Det är det som gör det lite spännande. Vi måste göra två saker samtidigt. Vi måste ha ett långsiktigt perspektiv för det finns förändringar som tar längre tid när det gäller att förändra situationen i arbetslivet. Men det är också viktigt att driva på det som är möjligt att förändra snabbare, säger Lars Stjernkvist till Altinget.

Rutin

Lars Stjernkvist är ingen novis i sammanhanget. Han har hunnit med att vara riksdagsledamot, partisekreterare, kommunalråd och generaldirektör. Senast var han aktuell i rikspolitiken som särskild utredare för gymnasieutredningen som slutredovisades våren 2020.

– Jag fick lite blodad tand när jag var särskild utredare. Den här möjligheten att få fördjupa sig på ett område, att jobba konkret med ett begränsat område och kunna vara med och påverka känns väldigt bra, säger han. 

Många kockar

Kansliet kommer att vara på socialdepartementet och två personer kommer att jobba heltid på det. Samtidigt kommer Stjernkvist att leda arbetet och vara ansvarig för verksamheten på deltid.

– Dessutom kommer vi ha tillgång till resurser inom Regeringskansliet. Ska vi skapa ett hållbart arbetsliv så handlar det om allt från arbetsmarknadspolitik, om utbildning och möjlighet till omställning. Det är många departement som på det viset är inblandade, säger Stjernkvist.

Utöver det kommer det också att finnas en styrgrupp med statssekreterare från socialdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet, utbildningsdepartementet, näringsdepartementet och finansdepartementet för att ha avstämningar med kansliet om inriktning och för att säkra ett helhetsperspektiv.

Kompetensförsörjning

Nu pågår arbetet med att få det praktiska på plats. Och när det är klart kommer det bli full fart direkt, för redan i vår ska själva utredningsdelen delredovisas.

– Det här berör en av våra verkliga ödesfrågor, nämligen hur vi ska klara kompetensförsörjningen i framtiden. Därför förstår jag att det behövs åtgärder som går att förverkliga inom rimlig tid, säger Stjernkvist.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 augusti 2024.

Forrige artikel NMR hyrde lokal av bygdegård – så blev svaret NMR hyrde lokal av bygdegård – så blev svaret Næste artikel Amanda Lind vill stoppa bidrag till odemokratiska aktörer Amanda Lind vill stoppa bidrag till odemokratiska aktörer
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.