Stockholm skrotar betygsbonus: ”Ska kunna lita på betygen”

Stockholms stad gör flera förändringar för att öka kvaliteten i vuxenutbildningen. Bland annat slopas betygsbonusen. ”Arbetsgivare ska kunna lita på att har man ett betyg så motsvarar det de kompetenser det betyget kräver”, säger Emilia Bjuggren (S), skol- och arbetsmarknadsråd i Stockholm, till Altinget.  

Styret i Stockholms stad tar över en större del av vuxenutbildningen i egen regi. Dessutom slopar man betygsbonusen, ställer högre krav på utförarna och ger näringslivet större inflytande.  

Bakgrunden är att Stockholms stad under en längre tid dragits med svårigheter att kontrollera de privata utövarna, och när det var dags att göra en ny upphandling för vuxenutbildningen passade man på att se över systemet, menar Bjuggren.

Kvalitetsproblem

– Vi ser att det finns kvalitetsproblem i vuxenutbildningen. Vi har haft aktörer som startat vuxenutbildning och inte levererat det som de har lovat, till exempel byggutbildning utan möjlighet till praktik, säger Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads-, och personalborgarråd i Stockholms stad, till Altinget.  

– Vi har också haft problem med för många aktörer, så att väldigt många kurser överhuvudtaget inte har startat. 

Staden kommer nu upphandla färre aktörer, samt dubblera vuxenutbildningen i egen regi. Framför allt rör det sig om sfi-undervisningen. 

– Men också den typen av yrkesutbildning som riktar sig mot välfärden där vi ser att vi själva kan erbjuda mer av det extra stöd och extra hjälp som behövs för att många som står väldigt långt från arbetsmarknaden ska klara sig igenom vuxenutbildningen, säger Emilia Bjuggren.

Slopad betygsbonus

Kraven på utförarna ska också skärpas. Bland annat ska betygsbonusen, som innebär att leverantörerna får en peng när en elev börjar kurs, men sen också en extra peng om eleven får betyg, ska skrotas. 

– Vi har utmaningar med betygsinflation och med företag som sätter falska betyg för att få bonus. Arbetsgivare ska kunna lita på att har man ett betyg så motsvarar det de kompetenser det betyget kräver, säger Bjuggren. 

Emilia Bjuggren hoppas att den slopade betygsbonusen kommer leda till att fokus i stället hamnar på att ge den utbildning som eleverna har rätt till och som krävs för att de sedan ska kunna gå vidare till högre studier eller arbete.

M: Ideologiska skygglappar

Moderaterna i Stockholm ser positivt på en stärkt samverkan med näringslivet vad gäller vuxenutbildningen, och ser även ett stort behov av att kvaliteten och genomströmningen på utbildningarna behöver öka. Moderaterna kommer även att kräva en utvärdering av den borttagna betygsbonusen.

– Särskilt inom sfi finns ett stort behov att öka andelen med godkända betyg och minska avhoppen. Att ställa krav är att bry sig. Tyvärr ser vi inte att Socialdemokraterna har en politik för det. I stället gör man en stor sak i upphandlingen av driftsformen. Ideologiska skygglappar är det sista vuxenutbildningen behöver, säger Per Rosencrantz (M), gruppledare i nämnden, till Altinget. 

Forrige artikel Bäddat för finanspolitisk strid om nytt mål Bäddat för finanspolitisk strid om nytt mål Næste artikel Magdalena Andersson: Samhället har dragit sig tillbaka Magdalena Andersson: Samhället har dragit sig tillbaka
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.