Magdalena Andersson: Samhället har dragit sig tillbaka

Socialdemokraterna är inne i en period av självkritik. Nu vill Magdalena Andersson se vad hon kallar ett massivt politiskt projekt för att bryta utanförskap. Samhället måste kliva fram, säger S-ledaren och presenterar i sitt jultal även en snabbutredning av en tillfällig skatt på bankernas vinster.

Socialdemokraterna kommer i veckan att lägga ett utskottsinitiativ i frågan, där de vill att regeringen snabbutreder en tillfällig skatt på det man kallar för bankernas övervinster. De hänvisar till att de svenska bankerna, mitt under pågående kriser, gör högre vinster än grannländernas.

– Vi gjorde på ett liknande sätt under energikrisen, när elbolagen gjorde enorma vinster på de skyhöga elräkningar som svenska folket fick, säger Magdalena Andersson på en pressträff före talet.

Bryter ut förslaget

Enligt deras egna beräkningar skulle staten med den tillfälliga bankskatten få in tio miljarder till statskassan. Tidigare röstade riksdagen ner förslaget – men då som en del av S skuggbudget. Nu bryter partiet ut det enskilda förslaget och menar att det ger övriga partier ”möjlighet att bekänna färg”.

Hur lång tid ser ni att en sådan utredning skulle ta?

– Den behöver gå fort, för övervinsterna görs nu. Det såg vi också under coronan, att det finns möjlighet att vara väldigt snabb om man är i ett speciellt läge, säger hon till Altinget.

– Om man är överens om att införa en bankskatt, så kan man snabbt komma med en extra ändringsbudget så att hushållen snabbt kan få en lösning.

Självkritik

I förra veckan presenterade interna arbetsgrupper inom Socialdemokraterna flera analyser av partiets politik de senaste decennierna. Bland annat kritiseras utvecklingen när det gäller segregationen i Sverige, det egna och andra partiers insatser. I en av rapporterna skriver man att ”samhället kommer att behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett”.

Vad betyder det?

– I nästa fas kommer de konkreta förslagen, men det som är helt uppenbart är att samhället behöver kliva fram. Samhället har dragit sig tillbaka, det har varit avregleringar, liberalisering och marknadifiering. Det är inte vägen framåt för att lösa de problem vi har i dag. Det behöver finnas apotek när man behöver ett apotek, bara för att ta ett konkret exempel, säger Magdalena Andersson.

I analyserna och i ditt tal, så tycker jag mig höra en del självkritik. Du nämner killar på landsbygden. Vad tänker ni kring de frågorna?

– De som går i skolan i dag, under hela deras uppväxt har samhället dragit sig tillbaka. De ekonomiska klyftorna har ökat, och det märks särskilt i glesbygd. När klyftorna ökar blir glesbygden förlorare, på samma sätt som storstädernas förortsområden, säger S-ledaren.

– Där har man kontinuerligt sett hur samhället drar sig tillbaka, samtidigt som vi har en skola som uppenbarligen strukturellt missgynnar killar. Det gör att vi har allt för många unga killar som känner sig lämnade efter och söker tillhörighet och status hos antingen de kriminella gängen eller hos högerextrema grupper. {{toplink}}

Forrige artikel Stockholm skrotar betygsbonus: ”Ska kunna lita på betygen” Stockholm skrotar betygsbonus: ”Ska kunna lita på betygen” Næste artikel Talmannen: Riksdagsbibliotekets roll allt viktigare Talmannen: Riksdagsbibliotekets roll allt viktigare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.