Stopp för terrorismresa nästa år

TERRORBEKÄMPNING. I april nästa år blir det straffbart att resa utomlands för att delta i terrorbrott eller att få träning inom en terrorgrupp. Brottet uppstår redan när resan påbörjas, enligt de lagändringar som regeringen nu har lagt på riksdagens bord.

Propositionen är en del i det paket mot terror som regeringen har flaggat för och som ingår i den överenskommelse som regeringen och de borgerliga partierna har ingått om en rad åtgärder mot terrorbrott. Därmed har förslaget ett brett stöd när riksdagen nu inleder sitt arbete.

Lagförslaget gäller ändringar i befintliga lagar mot terrorism och ska bidra till att stoppa dem som ansluter sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). Förändringen är en följd av Sverige ska anpassa sig till internationella krav – bland annat i en FN-resolution.

Två års fängelse

Propositionen innebär bland annat att det blir straffbart för en svensk medborgare att resa från Sverige till ett annat land med syftet att begå terrorbrott eller att ge eller ta emot terroristutbildning. Straffet blir fängelse i högst till två. De nya reglerna innebär att brottet är fullbordat när resan påbörjas. Det krävs alltså inte att resenären har lämnat landet eller hemorten.

Det blir också straffbart att finansiera den typen av resor. Maxstraffet är två år års fängelse

Enligt planerna ska de nya reglerna träda i kraft den 1 april 2016.

Forrige artikel EU öppnar för omfördelning av flyktingar från Sverige EU öppnar för omfördelning av flyktingar från Sverige Næste artikel Finansministern höjer prognos för tillväxt Finansministern höjer prognos för tillväxt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.