Stor variation på oppositionens miljöbudgetar

V och MP pressar båda ner gasen och ökar miljöbudgeten rejält. ”Vi måste satsa ordentligt på klimatomställningen. Tidsutrymmet minskar. Därför lägger vi en så expansiv budget med lånefinansiering för att komma till rätta med det.” säger MP:s Janine Alm Ericson.

När samtliga fyra oppositionspartier nu har lämnat in sina skuggbudgetar till riksdagen står det klart att de fyra olika partierna väljer olika vägar vad gäller miljöbudgeten, det vill säga utgiftsområdet Allmän miljö- och naturvård.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill båda få rejäl fart på miljö- och klimatarbete med hjälp av omprioriteringar, lånade pengar, höjda skatter samt ett skippat budgetöverskott.

– Vi måste satsa ordentligt på klimatomställningen. Tidsutrymmet minskar. Därför lägger vi en så expansiv budget med lånefinansiering för att komma till rätta med det, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson, till Altinget.

MP ökar mest

Vänsterpartiet ökar miljöbudgeten med nästan sex miljarder jämfört med regeringen. Här är framför allt anslagen till skydd av värdefull natur och åtgärder för värdefull natur som ökas rejält. Partiet vill också börja sjösätta ett omfattande klimatinvesteringsprogram, där stora delar ligger inom infrastruktområdet.

Miljöpartiet ökar miljöbudgeten ännu mer, med 13 miljarder. Här är det också skydd och skötsel av natur som får stora delar av miljarderna, men även klimatanpassning och anslaget till åtgärder för havs- och vattenmiljö.

– Vi behöver ha en annan horisont. När vi gör de här investeringarna och satsar oss ur den här krisen som vi föreslår så kommer det också stabilisera ekonomin. Det kommer att göra det billigare framåt och det kommer verkligen vara till gagn för samhället och medborgarna, säger Alm Ericson.

MP ökar biståndsanslaget med nästan tio miljarder jämfört med regeringens förslag, det vill säga inte enbart en återgång till tidigare nivå, utan en ökning. Målet bör vara att biståndsramen inte är en procent av BNI, utan 1,25 procent, enligt MP.

Damberg håller i miljöplånboken

Men från det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, är det stramare ramar som gäller för miljöutgifterna. Endast drygt 600 miljoner mer än regeringen skjuter Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, till.

– Men vi gör också ett strukturellt drag och går in och förändrar Rot-systemet, så att det styr mot energieffektivisering. Det är bra för den enskilde, för klimatet och för systemet, svarade Mikael Damberg (S) vid pressträffen när han fick en fråga om den förhållandevis måttliga ökningen, med tanke på att partiet kritiserat regeringen.

Socialdemokraterna har inte med något eget förslag till fortsatt miljöbilsbonus i sin budget. Det beror på tidsbrist, enligt Damberg och partiet överväger att föreslå ett stöd till den som hyr eller leasar en miljöbil. Men regeringens plötsliga tillbakadragande av miljöbilsbonusen har inte stöd från S.

– Vi kritiserar hur det gick till. Det var väldigt abrupt och inte annonserat i förväg, säger han.

Svantesson (M): Driver på inflation

Från regeringens håll är man inte imponerad över V:s och MP:s stora miljardsatsningar.

– Om man gör som Vänsterpartiet och Miljöpartiet och går med väldigt stora underskott då måste Sverige låna för det. Det driver ju på efterfrågan i ekonomin och det driver på inflation. I det här läget är det helt fel väg att gå att vara så expansiv som de är. Det skulle försämra för svenska hushåll och företag. Även om man ger stöd med ena handen kommer ökad inflation äta upp det med den andra. Plus att det har väldigt stora samhällsekonomiska konsekvenser med hög inflation så det är i grunden dåligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), till Altinget.

Centerpartiets miljöbudget är ett par miljarder större än regeringens förslag. Det handlar främst om en klimatbonus till miljöbilar i ny form. Men partiet vill även utöka industriklivet något samt stärka anslaget för skötsel av värdefull natur. Däremot låter partiet regeringens neddragning av anslaget av skydd av värdefull natur ligga kvar.

{{toplink}}

Forrige artikel Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Næste artikel Ny modell ska stötta unga som varken arbetar eller studerar Ny modell ska stötta unga som varken arbetar eller studerar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.