Storsatsning på AI i Norden och Baltikum

KORTNYTT. De nordisk-baltiska länderna har beslutat att stärka sitt samarbete kring artificiell intelligens, och Sverige ska leda samarbetet.

Ministrarna från de nordisk-baltiska länderna har skrivit under en gemensam AI-deklaration som ska främja ett tätare samarbete.

– Vår region är i dag Europas ledande inom digitalisering. Dagens AI-deklaration innebär ett utökat samarbete mellan länderna. Nu tar vi i Sverige också på oss att leda det nordiskt-baltiska samarbetet in i nästa steg genom driva arbetet framåt och föreslå nödvändiga åtgärder, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Samarbetet ska bland annat bidra till att förbättra möjligheterna till kompetensutveckling för att myndigheter, företag och organisationer ska använda AI i större utsträckning samt utveckla etiska och transparenta riktlinjer, standarder, normer och principer som kan vägleda kring när och hur AI-program bör användas.

Forrige artikel Ökade kostnader för inhyrd personal Næste artikel Det blir regeringsskifte i höst - enligt oddsen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.