Strid om partiskatten på V-kongressen

V-politikers interna partiskatt är uppe för diskussion på partiets kongress i Jönköping. Även i partistyrelsen råder oenighet om systemets framtid.

Partiskatten är en egentillverkad produkt som innebär att Vänsterpartiets förtroendevalda betalar en del av sitt arvode till partiet. I år får exempelvis riksdagsledamöterna behålla drygt 34 000 kronor av sina 75 500 kronor efter skatt.

Men riksdagsledamöterna kan få behålla mer framöver. I ett förslag till Vänsterpartiets kongress, som just nu pågår i Jönköping, ska ombuden ta ställning till ett förslag från partistyrelsen om att se över partiskattesystemet. 

Christian de Souza, ersättare i partistyrelsen, har valt att reservera sig mot förslaget då han uppfattar att ledningen vill se en sänkning av partiskatten.

– Ingångsvärdet har varit att partiskatten skulle sänkas trots att vi har en väldigt dålig ekonomi efter valet. Men finansieringen är egentligen sekundär. Det viktigaste är att det annars blir ett hyckleri om vi lever under så mycket bättre förutsättningar än folket och lägger förslag om att sänka ersättningen i riksdagen och kommunerna, säger han till Altinget. 

Höga kostnader och hög skatt

I förslaget till översyn skriver partistyrelsen att förtroendevalda i Vänsterpartiet inte väljer positionen ”för att bli rik”, men att ersättningen inte heller ska göra det ”till en ekonomisk uppoffring för allt för stora delar av löntagarkollektivet”.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar dock att det inte behöver handla om en sänkning.

– Jag skulle inte säga det. Tanken är att underlätta på olika sätt och öka flexibiliteten för att fler ska betala in. Ibland kan det vara att man vill betala in senare eller tidigare, till exempel, säger hon till Altinget.

Utredningen föreslås bland annat göra en feministisk analys och kolla på konsekvenserna av hur systemet slår mot de som får höga kostnader för barnomsorg, till exempel, när den ordinarie ersättningen är hög.  

”Ett låtsasargument”

Bland de övriga motionerna på kongressen finns förslag på att både ändra och helt avskaffa partiskatten. Värmlandsdistriktet vill ta bort det undantag som finns för partiledarens, vice partiledarens, gruppledarens eller en talmans representationsutgifter. 4 000 kronor kan dras av från skatten för exempelvis nya kläder.

”Det går, i vårt tycke, emot hela syftet med partiskatt att säga att vissa är mer värda”, skriver man.

Vänsterpartiet i Gävleborg vill se en sänkt skatt och pekar på hur förtroendevaldes inkomster inte utvecklats i linje med övriga befolkningen. Flera ser även en risk för att personer avskräcks från att ta uppdrag.

Men det oroar inte Christian de Souza.

– Jag tror att det är ganska mycket av ett låtsasargument. Vi har inte jätteduktiga människor som skulle tacka nej till uppdrag för att man justerar partiskatten, utan vi har ganska många med kompetens som vill arbeta för oss.

I Göteborg vill partiet att medlemmar som inte har betalat in partiskatten ska tas ifrån möjligheten att väljas till nya uppdrag.

”Det måste bli förenat med konsekvenser att inte betala”, skriver man.

Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas har varit öppen med att hon missat flera betalningar i år till följd av allvarlig sjukdom och en tuff ekonomisk situation efter att levt i en våldsam relation. De uteblivna betalningar fick, enligt henne, valberedningen att peta henne från sitt förslag till partistyrelsen.

– Jag frågade om det fanns något ideologiskt skäl till det här eller om det var en avsaknad av samarbete från min sida eller något sånt. Men det fanns det inte. I stället menade valberedningen att det var att jag inte hade betalat partiskatten fullt ut, har hon sagt till Expressen.

Delgado Varas fick stöd av kongressen och behöll sin plats i partistyrelsen.

Beslut på söndag

Christian de Souza tycker att partiet måste kunna göra undantag från att ta ut partiskatt.

– Vi behöver skriva ned undantagen så att det inte bestäms i hemliga förhandlingar mellan enskilda i toppen. Det ska vara öppet och man ska inte bli straffad för att man blir sjuk eller inte har de här inkomsterna. Det blir omänskligt, säger han.

– Partiskatten får inte vara ett sätt för människor att förverkas inom Vänsterpartiet. Även om man inte har möjlighet att betala måste man få möjlighet att komma tillbaka.

Eventuella förändringar av partiskattesystemet och beslut om en översyn fattas på Vänsterpartiets kongress på söndag.

{{toplink}}

Forrige artikel Uteslöts från partiet – nu prövas beslutet Uteslöts från partiet – nu prövas beslutet Næste artikel V-kongressens beslut: Hårdare tag mot kärnkraften V-kongressens beslut: Hårdare tag mot kärnkraften
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.