V-kongressens beslut: Hårdare tag mot kärnkraften

I förslaget till nytt partiprogram ville programkommissionen inte binda sig till specifika energislag. Men Vänsterpartiets kongress krävde ett tydligare avvisande av ny kärnkraft.

Fossilberoendet ska fasas ut och industrier ställa om. I Vänsterpartiets programkommissions förslag till nytt partiprogram föreslås en energipolitisk strategi med sänkta utsläpp i fokus. Kärnkraften nämns dock inte överhuvudtaget trots att partiet vill se en avveckling ”så fort som möjligt”. 

Det väckte starka reaktioner bland partiets ombud på kongressen i Jönköping. Bertil Bartholdsson sitter i programkommissionen som har tagit fram förslagen men har reserverat sig mot delen om energipolitiken. Han vill att partiet är tydligare med att de avvisar utbyggnaden av ny kärnkraft.

– Kärnkraft, som jag ser det, är ingen identitets- eller kulturkrigsfråga. Det kommer att vara en av de större politiska striderna som vi kommer behöva ta under de närmaste tio till femton åren. Det är därför inte bara ett energislag bland andra utan handlar om ett viktigt strategiskt val och det bör adresseras i vårt partiprogram, säger han i debatten på kongressen.

Gustav Landström i programkommissionen tycker däremot inte att partiet ska låsa fast sig i en uppfattningen om enskilda energislag.

– Vi säger inte explicit att vi är för kärnkraft och vi säger inte explicit att vi är mot kärnkraft i det här förslaget till partiprogram. Vi ska inta den mest rationella ståndpunkten för att uppnå vårt mål när det gäller klimatomställningen, säger han i debatten.

Vänsterpartiet kommer i praktiken att proklamera för en kraftig utbyggning av vindkraften, menade han.

Till slut fick dock programkommissionen se sig besegrad. Ombuden på kongressen röstade för tillägget att ”Vänsterpartiet avvisar planerna på att bygga ut kärnkraften som en väg ut ur fossilberoendet”. Ombuden har även ställt sig bakom att ordet ”fossilfritt” byts ut till ”förnybart” genomgående i texten och att partiet vill se en radikal utbyggnad av den förnybara elproduktionen.

Det slutliga partiprogrammet väntas antas på lördagskvällen.

{{toplink}}

Forrige artikel Strid om partiskatten på V-kongressen Strid om partiskatten på V-kongressen Næste artikel Partiprogram klubbat – V släpper krav på EU-utträde Partiprogram klubbat – V släpper krav på EU-utträde
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.