Svantesson: ”Behöver veta vilka som bor i landet”

Efter riksdagens ja till en nationell folkräkning utökas nu flera myndigheters skyldigheter att underrätta Skatteverket, som i sin tur får i uppdrag att ta fram förslag på hur folkräkningen ska förbättras. ”Att göra hembesök och kontroller är en del av det här”, säger SD:s Jimmie Åkesson på en pressträff med finansministern.

Sedan 1990 då den sista folkräkningen genomfördes har man utgått från befintliga register för att få koll på Sveriges befolkning. Förra året beslutade dock riksdagen att en stor nationell folkräkning ska genomföras.

Nu tar regeringen och Sverigedemokraterna ytterligare ett steg. Drygt 500 miljoner kronor avsattes i höstens budget, bland annat för Skatteverkets riktade kontroller. Nu får myndigheten också ett nytt uppdrag för att göra ”en bättre lägesbild” av vilka som finns i landet och ska föreslå vilka verktyg som behövs för en folkräkning.

– I dag gör de en lägesbild över vilka som är folkbokförda eller borde vara folkbokförda, men det finns också många andra personkretsar eller personer som finns i Sverige och som vi behöver veta finns här, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff. {{toplink}}

Del av Tidöavtalet

En storskalig nationell folkräkningen är en del av samarbetsavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, och SD-ledaren Jimmie Åkesson deltog vid pressträffen.

– Till följd av ansvarslös migrations- och kravlös integrationspolitik i decennier har vi i hög grad tappat kontrollen över hur många som bor i vårt land och vilka som bor i vårt land, säger han och fortsätter:

– Människor lever i Sverige illegalt i parallella strukturer och inte minst i det som brukar kallas skuggsamhället. Det riskerar naturligtvis att ytterligare splittra och segregera samhället långsiktigt.

Men folkräkningen ska inte innebära dörrknackningar i hela landet, något som bland annat Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi bedömer ineffektivt.

– Att göra hembesök och kontroller är en del av det här. Men det är inte så att det är ett vettigt sätt att använda skattebetalarnas pengar, att knacka på varje dörr i hela landet, säger Jimmie Åkesson som samtidigt säger att det allra bästa vore om man han hade kunnat räkna varje individ. 

Kontroller i vissa områden

Finansministern betonar att en viktig del är att kontroller görs ”där det är störst risk för att det kan finnas fel”, men vilka områden det kan röra sig om ska vara upp till Skatteverket att hitta och avgöra. Myndigheten ska från också få utökade befogenheter för identitetskontroller och ska kunna använda biometri, som fingeravtryck, och titta på förutsättningarna för en sorts ”folkbokföringsdeklaration”.

Vidare ska förordningsändringar genomföras från och med 1 maj för att utöka myndigheters skyldigheter att underrätta Skatteverket. Framöver ska myndigheter fortsatt informera om beslut om exempelvis utvisning och avvisning av personer som är folkbokförda i Sverige, men nu ska skyldigheten också omfatta personer med samordningsnummer. Det handlar om Polismyndigheten, Migrationsverket och i vissa fall Säkerhetspolisen.

Forrige artikel Ministern om bostadsbidraget: ”Vi vill inte att man fastnar i utanförskap” Ministern om bostadsbidraget: ”Vi vill inte att man fastnar i utanförskap” Næste artikel Nytt EU-bud klart: Reduktionsplikt kan (nästan) nollas Nytt EU-bud klart: Reduktionsplikt kan (nästan) nollas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.