Ministern om bostadsbidraget: ”Vi vill inte att man fastnar i utanförskap”

Det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget för barnfamiljer höjs och förlängs. Att stödet förlängs år efter år har kritiserats för att skapa osäkerhet, men Anna Tenje (M) försvarar regeringens beslut.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att förlänga det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget för barnfamiljer fram till årsskiftet. Dessutom höjer de procentsatsen från 25 till 40 procent, vilket innebär en ökning av maxbeloppet från 1 325 kronor till 2 100 kronor. 

Trots det säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att regeringens absoluta prioritering är att bekämpa inflationen.

– Inflationen är i särklass hushållens största fiende, så det är prio ett. Men med det sagt är det vissa hushåll som har det väldigt tufft just nu. Då behöver vi ringa in dem som behöver lite extra stöd och hjälp.

”Träffsäkert stöd”

Tilläggsbidraget går till de familjer som redan har bostadsbidrag och i praktiken har denna grupp tagit del av motsvarande stöd sedan 2020 då det infördes som en pandemiåtgärd. 

– I dessa tuffa ekonomiska tider då vi kortsiktigt vill göra något som stärker särskilt utsatta hushåll är detta ett väldigt träffsäkert sätt att agera. Det tyckte den förra regeringen under pandemin och där har vi gjort samma bedömning i den situation vi befinner oss i nu, säger Tenje. 

Flera civilsamhällesorganisationer hade dock velat se en mer långsiktig lösning genom att regeringen gör tillägget permanent. Även Konjunkturinstitutet har tidigare riktat kritik mot att man fortsätter att förlänga stödet i stället för att hitta en mer långsiktig syn på vilka levnadsomkostnader som hushållen ska klara att bära.

”Att återkommande tillfälligt förlänga ett stöd skapar osäkerhet för dem som omfattas av stödet och är inte systemvårdande”, skrev de i sitt remissvar när stödet förlängdes i höstas.

Risk för utanförskap

Även om man just nu ser behov att stötta barnfamiljerna ser Anna Tenje problem om det lönar sig mer att ta emot förmåner än att söka sig till ett arbete. 

– Då är risken stor att man fastnar i ett utanförskap och i en situation där man har det fortsatt ekonomiskt tufft. Det vill vi absolut inte uppmuntra, säger Tenje och fortsätter:

– Det som stärker ekonomin i grund och botten allra mest för dessa barnfamiljer är att föräldrarna har ett arbete att gå till. 

Ska man då räkna med att det här stödet kommer tas bort när ekonomin vänder?

– Det ska man varken utgå ifrån eller inte utgå ifrån. Det är något vi får återkomma till och analysera noga vilka effekter det får.

Försörjningsstöd minskas

Regeringens förslag innebär dock att situationen förblir oförändrad för vissa familjer med försörjningsstöd eftersom kommunerna kan välja att minska försörjningsstödet i samma nivå som tillägget till bostadsbidraget höjs. 

I Dagens Nyheter uppmanar Föreningen Sveriges socialchefer regeringen att ändra denna del i förslaget så att även alla i denna grupp ingår. 

Anna Tenje poängterar dock att ekonomin för denna grupp också stärkts genom att regeringen i slutet på förra året höjt försörjningsstödet med 8,6 procent. Samt att det är en fråga som kommunerna ansvarar för.

– Detta är en del av det kommunala självstyret. Men sen är det flera kommuner som väljer att göra annorlunda, det är upptill varje kommun att fatta beslut i de här frågorna, säger hon. 

Stödet beräknas kosta 720 miljoner kronor och förslaget är nu ute på remiss. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader

21/10
2022
26/10
2022
27/10
2022
15/3
2023
15/3
2023
23/3
2023
30/3
2023
30/3
2023
20/4
2023
28/8
2023
22/3
2024
29/8
2024

Forrige artikel SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde Næste artikel Svantesson: ”Behöver veta vilka som bor i landet” Svantesson: ”Behöver veta vilka som bor i landet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.