Svenska EU-parlamentariker sågar von der Leyens tal

Tamt, självgott, ryggdunkande, fattigt och bottennapp. Få av de svenska europaparlamentarikerna är imponerade av von der Leyens ”state of the union”-tal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tog upp många områden i sitt årliga ”state of the union”-tal. På agendan stod allt från pandemi och ekonomi till klimat och försvar. Men när de svenska europaparlamentarikerna redogör för sin syn på en pressträff efter talet är tongångarna inte positiva.

– Hon pratar om i stort sett allting. Corona, ekonomi, klimatet, Afghanistan, HBTQ-frågor, rättsstaten, yttrandefrihet, biodiversitet. Hon försöker verkligen inrymma allt i talet. Det jag tycker hon saknar helt är någon typ av självreflektion när det gäller brexit som är en jätteförändring i EU:s samarbete. Här tycker jag man hade kunnat visa större ödmjukhet och dra lärdomar, säger Jessica Stegrud (SD).

Ospecifikt

Tomas Tobé (M) menar att det inte var ämnesområdena som var problemet utan snarare bristen på förslag.

– Jag tror inte att det här talet kommer gå till historien som ett av von der Leyens starkaste tal. Det var ett tal som berörde de politiska områden som krävdes men det var rätt fattigt på konkreta initiativ, säger han.

Missnöjda

Kritiken fortsätter från flera av de andra.

– Ursula von der Leyen är som en pep-talkare. Allting som händer på EU-nivå ser hon i positiva färger. Det är inte en riktigt sanningsenlig bild, säger Malin Björk (V).

– Min bild av talet är att det är en självgod balansakt med massa självryggdunkningar. Det fanns väldigt lite reflektion vad EU har gjort för fel när det gäller klimatkrisen, demokratin och ekonomins återhämtning, säger Abir al-Sahlani (C).

– Ursula von der Leyen är inte vem som helst utan ledare för väldens friaste och rikaste region så självklart ska vi ha höga förväntningar på henne när hon stakar ut riktningen för EU. Men talet var i mycket en besvikelse. I jämförelse med förra året var det oerhört tamt. Inte minst i ljuset av läget EU är i där vi står inför en rad avgörande frågor, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Positiva

En mer positiv syn har Karin Karlsbro (L) som tycker att det är bra av Ursula von der Leyen att stå upp Europasamarbetet.

– Som Europavän är jag stolt när kommissionsordföranden sammanfattar vad europasamarbetet har levererat och ska leverera om hon får som hon vill.

Helene Fritzon (S) var också mer välvilligt inställd en majoriteten av de svenska parlamentskollegorna.

– Det var ett intressant tal. Hon är en god talare. Det handlade väldigt mycket om våra gemensamma lösningar och värderingar. Det finns en del i talet jag delar. Hennes beskrivning av det gångna året där vi gått igenom en pandemi och hade en trög start i början men där det sen har utvecklat mer av samarbete och gemensamma lösningar.

Försvaret

En stor del av talet ägnades åt försvarspolitik. Där von der Leyen förutom en försvarsunion också lyfte en idé om att göra försvarsmateriel tillverkat inom EU momsfritt när det säljs inom unionen. Trots att det ännu inte finns något konkret förslag skapar det redan känslor.

– Vi ska börja subventionera krigsindustrin genom att sänka momsen för euroepiska kanoner och vapen. Jag tycker att det är ett sånt bottennapp, säger Malin Björk

– Förslaget om momsfrihet är positivt. Att ha en stark inhemsk försvarsindustri är viktigt föra att kunna ha en stärkt oberoende försvarsförmåga, säger Sara Skyttedal (KD).

Forrige artikel MSB vill bli klokare efter skyfallen i Gävle MSB vill bli klokare efter skyfallen i Gävle Næste artikel Isak Reichel: ”Trossamfundens roll under pandemin har blivit starkare” Isak Reichel: ”Trossamfundens roll under pandemin har blivit starkare”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.