Regeringen ställer sig inte bakom EU:s renoveringskrav

Den svenska regeringen kommer inte att ställa sig bakom de nya direktiven om byggnaders energiprestanda (EPBD), erfar Altinget. Det trots att regeringen själva förhandlat fram förslaget.

Imorgon fredag klubbar ministerrådet formellt de nya direktiven för byggnaders energiprestanda (EPBD).

Förslaget, som redan fått grönt ljus från EU-parlamentet, väntas få stöd även i ministerrådet. Men den svenska regeringen, som under EU-ordförandeskapet själva förhandlat fram det förslag som ligger på bordet, kommer inte att ställa sig bakom. Det uppger flera källor till Altinget.

Vinst för Sverige?

Det trots att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) beskrivit den kompromiss som EU-lagstiftarna enats om som en vinst för ministerrådet och för Sverige. 

– Ja, det får man säga, sade hon i en tidigare intervju med Altinget

Enligt uppgifter till Altinget handlar regeringens ställningstagande gentemot förslaget om att det innebär alltför detaljerade och långtgående krav på höjd energiprestanda och att det riskerar att bli alltför kostsamt för enskilda. 

SD starkt kritiska

Sverigedemokraterna är det parti som allra tydligast ställt sig kritiska till förslaget. I omröstningen i EU-parlamentet som skedde i mitten på mars röstade SD-ledamöterna nej till förslaget. Men det gjorde även Moderaternas ledamöter medan Kristdemokraterna inte deltog i omröstningen. Från regeringspartierna var det bara Liberalernas Karin Karlsbro som röstade ja. 

Altinget har sökt Ebba Busch som inte återkommit för en kommentar. 

 {{toplink}}

Forrige artikel Så kan 940 000 hektar skog skyddas i ett svep Så kan 940 000 hektar skog skyddas i ett svep Næste artikel Budgetpengar till det civila försvaret Budgetpengar till det civila försvaret
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.