Sverige får plats i ny klimatfond för östra Europa

Sverige får en plats i investeringskommittén för Moderniseringsfonden, avsedd för klimatomställningen i östra Europa. Fredrik Hannerz, chef för Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet, ska representera Sverige.

Fonden ska stötta klimatomställningen i tio länder i östra Europa: Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Fonden finansieras delvis via intäkter från EU:s system för utsläppshandel, delvis via bidrag från de länder som fonden riktar sig till.

– Klimatomställningen i östra delen av EU är helt avgörande för att vi ska nå EU:s klimatmål i tid. Det är därför en angelägenhet för hela EU att fondens medel nyttjas till fossilfria projekt och som en hävstång för att möjliggöra ännu större investeringar i länder som verkligen behöver stöd för omställningen, säger Fredrik Hannerz i ett pressmeddelande.

Ansvaret för fonden delas mellan de tio länderna i samarbete med Europeiska Investeringsbanken, EU-kommissionen och den nyupprättade investeringskommittén.

Forrige artikel Nya ledamöter i Nordiska rådets svenska delegation Næste artikel Tomas Eneroth leder ny elektriferingskommission
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.