Sverige håller Färöarna och Grönland utanför nordiskt toppmöte

Grönland, Färöarna och Åland bjuds inte in till det nordiska toppmötet i Stockholm i maj, där förbundskansler Olaf Scholz är gäst. Det bekräftar regeringen och Färöarnas lagman för Altinget.

När Ulf Kristersson ska träffa Danmarks, Norges, Finlands och Islands statsministrar i Stockholm i maj är Färöarna, Grönland och Åland inte inbjudna.

Det bekräftar Jessika Roswall, EU-minister med ansvar för nordiska frågor.

”Det är som brukligt upp till ordförandeskapet att besluta om deltagande i detta möte”, säger hon i en skriftlig kommentar till Alltinget.

Beslutet är en besvikelse för Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen.

”Vi har både på politisk nivå och tjänstemannanivå uppmanat Sverige att ompröva beslutet och bjuda in oss, Grönland och Åland, dock utan framgång”, säger Aksel V. Johannesen i en skriftlig kommentar.

”Vi har deltagit i de årliga sommarmötena sedan 2013, med undantag för 2015 och 2019 då det var utlyst val på Färöarna, och 2022 då Norge valde att inte bjuda in oss”, säger Aksel V. Johannesen.

Altinget inväntar en kommentar från Naalakkersuisut, Grönlands regering.

Scholz besök

Mötet, som inleds måndagen den 13 maj, kommer enligt den svenska regeringen att handla om säkerhetspolitik och konkurrenskraft.

Senare samma dag får de nordiska statsministrarna besök av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som tillsammans med sina fem nordiska kollegor ska besöka telekomföretaget Ericsson och vid en middag på kvällen sedan diskutera stödet till Ukraina.

Inga andra nordiska statsministermöten kommer att hållas i sommar, uppger regeringen.

Det är Sverige som innehar ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet i år. När mötet i maj hålls utan de tre självstyrande områdena är det i form av ett så kallat N5-möte, uppkallat efter de fem nordiska länderna Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island.

Det svenska beslutet att inte bjuda in de självstyrande områdena står i kontrast till förra årets sommarmöte på Island. Då var Grönland, Färöarna och Åland på plats när Kanadas premiärminister Justin Trudeau gästade.

Enligt Aksel V. Johannesen meddelade det svenska ordförandeskapet i februari Färöarna att de inte skulle bjudas in, men informationen har inte varit känd förrän nu.

Färöarnas självständighet

I oktober bjuds dock Färöarna, Grönland och Åland som vanligt in när regeringscheferna träffas i samband med Nordiska rådets session i Islands huvudstad Reykjavik.

Mötet kommer bland annat att handla om ”viktiga frågor för förverkligandet av visionen om att Norden ska bli världens mest integrerade och hållbara region 2030”, säger Jessika Roswall.

Samma minister väckte i april liv i debatten om Färöarnas självständighet, enligt den färöiske forskaren Rógvi Olavson, då hon avvisade att ögruppen skulle bli fullvärdig medlem i Nordiska rådet. Det kan du läsa mer om här (på danska).

Forrige artikel Wiesners val kan få miljardkonsekvenser i Sverige Wiesners val kan få miljardkonsekvenser i Sverige Næste artikel Digitaliseringen av offentlig sektor misslyckas – de undersöker varför Digitaliseringen av offentlig sektor misslyckas – de undersöker varför
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.