Sverige in i EU-strid mot hormonstörande ämnen

UTSPEL. Sverige och fyra andra medlemsländer har tröttnat på att Bryssel drar fötterna efter sig i arbetet med att reglera hormonstörande ämnen. Nu tar de fem regeringarna saken i egna händer för att försöka sätta press på EU-kommissionen.

Belgiska, franska, nederländska och svenska regeringarna lanserade i förra veckan, under ledning av danska miljöministeriet, en påtryckningssajt. På sajten presenteras alla ämnen som har pekats ut som misstänkt eller konstaterat hormonstörande i EU i en gemensam databas.

Vill peka på Bryssel

Även om databasen endast sammanställer redan offentlig information, ser de fem länderna den som ett steg i en skärpt reglering framöver. Syftet är att peka på vems ansvar det egentligen är att agera –  EU-kommissionens. Bryssels arbete med att begränsa påverkan av hormonstörande ämnen på människor och miljö går ”alldeles för långsamt” , enligt den danska miljöministern Lea Wermelin.

– Vi har haft ett konstant tryck på EU eftersom vi inte kan fortsätta att vänta, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi, med kommentarer från Regeringskansliet och från Kemikalieinspektionens expert. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Folkhälsomyndigheten vilseledde om PCR-testerna Folkhälsomyndigheten vilseledde om PCR-testerna Næste artikel Överblick: Unga i fokus för Andersson (S) och försvarsförhandlingarna läggs på is Överblick: Unga i fokus för Andersson (S) och försvarsförhandlingarna läggs på is
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.