Sverige inför rätta om spelmarknaden

VADSLAGNING. EU-kommissionen drar nu Sverige inför rätta i EU-domstolen för brott mot unionens regler om spelmarknaden och nätpoker. 

Den svenska spelmarknaden och dess monopol har varit ett långdraget bekymmer för EU-kommissionen som flera gånger uppmanat Sverige att ändra reglerna. För ett år sedan utdelade kommissionen en varning när det gäller spel på internet och nätpoker. Men det svenska svaret på den varningen var inte tillfredsställande och nu får Sverige stå till svars inför EU-domstolen.

Kommissionen anser att den svenska marknaden för vadslagning på sport, med ensamrätt för statliga bolag som Svenska spel, inte uppfyller en rad EU-krav, bland annat när det gäller att förebygga spelberoende. 

När det gäller nätpoker är kommissionen inte övertygad om att kontrollen av bolagen är tillräcklig. Den svenska politiken är inte heller konsekvent då myndigheterna godtar det otillåtna utbudet och främjande av pokerspel, enligt kommissionen.

Under årens lopp har den svenska spelmarknaden och spelmonopolet utretts flera gånger för att uppfylla EU-kraven, men det har aldrig lett fram till någon förändring, konstaterar EU-kommissionen. 

Redan 2006 föreslog en statlig utredning att utländska spelaktörer ska tilldelas licenser för att kunna bedriva spel i Sverige. Och nu öppnar regeringen för en sådan lösning.

–Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) EU-kommissionens stämningsansökan.

Enligt Shekarabi ska ett nytt system bidra till att ska spel bedrivs sunt och säkert.

 – Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas, säger han i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Magdalena Andersson får kritik av sitt eget råd Næste artikel Regeringen vill ha fri entré på museer Regeringen vill ha fri entré på museer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.