Sveriges femtonde stödpaket till Ukraina – störst hittills

Tidöpartierna föreslår nu ett femtonde stödpaket till Ukraina. Därmed skulle Sveriges militära stöd till Ukraina uppgå till totalt 30 miljarder kronor. ”Det handlar om medmänsklighet och anständighet”, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

7,1 miljarder kronor. Det femtonde stödpaketet till Ukraina som Tidöpartierna presenterade vid en pressträff på tisdagsmorgonen är det största hittills. Därmed skulle Sveriges stöd till Ukrainas försvar mot det ryska angreppet uppgå till totalt 30 miljarder kronor. 

– Det beslutas av Pål (Jonson, reds. anm.) och hans regeringskollegor på torsdag, vandrar vidare till riksdagen och till finansutskottet. Vi ser fram emot en smidig process. Vi har signaler om att oppositionen kommer att ställa sig bakom det här, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt vid pressträffen. 

– Vi har självklart fört samtal med riksdagens partier kring det här stödpaket, precis som vi gjort om tidigare stödpaket, tillägger försvarsminister Pål Jonson (M) snabbt.

Stödpaketets största del omfattar nytillverkad artilleriammunition, en stor brist på den ukrainska sidan.

– Det skjuts nu något rätt extremt alltså, vi pratar inte bara tusentals, utan tiotusentals artillerigranater, inte per vecka, inte per månad, utan per enskilt dygn, säger Oscar Sjöstedt.

Jonson: Anständighet

I paketet ingår också stöd till det maritima försvaret i form av stridsbåtar, gruppbåtar och undervattensvapen. Dessutom avsätts en miljard kronor för upphandling av Stridsfordon 90.

– Det görs i samband med att Sverige återanskaffar de stridsfordon som vi gett för tidigare donation, det är 51 stycken, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson.

Ett långsiktigt stöd till Ukraina handlar om medmänsklighet och anständighet, enligt försvarsminister Pål Jonson. Men också om Sveriges säkerhet.

– Genom stödet till Ukraina investerar vi också i vår egen säkerhet, skulle Ryssland vinna det här fruktansvärda kriget skulle Sverige få väsentligt större säkerhetsproblem än vi har i dag, säger han.

Utbildning av 18 000 soldater

På eftermiddagen höll Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson och finansminister Elisabeth Svantesson (M) en pressträff på Berga örlogsbas. Vid pressträffen berättade ministrarna om den utbildningsinsats som också är en del av 7,1 miljarderspaketet.

Den omfattar totalt 400 miljoner kronor och möjliggör att Försvarsmakten utbildar ukrainska soldater på svensk mark och även genom internationella samarbeten, cirka 18 000 soldater ska nås av de olika insatserna. Syftet är att Försvarsmakten ska få mer långsiktiga förutsättningar i arbetet med att utbilda den ukrainska armén.

Artikeln har uppdaterats efter pressträffen på tisdagseftermiddagen.

Forrige artikel Välkommet förslag om ökat bostadsbyggande – ”Det måste gå fort nu” Välkommet förslag om ökat bostadsbyggande – ”Det måste gå fort nu” Næste artikel Skolinspektionen stänger tre skolor Skolinspektionen stänger tre skolor
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.