Skolinspektionen stänger tre skolor

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Arenaskolan i Örebro, samt Arena Academy i Stockholm och Göteborg. 

Skolinspektionen återkallar tillståndet för två gymnasieskolor och en grundskola i Arenagruppen.

Det handlar om gymnasieskolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg, som i dag drivs av Edinit AB, samt grundskolan Arenaskolan i Örebro som drivs av Humanus Jobb Syd AB. Totalt påverkas 634 elever.

Återkallandet görs i båda fallen på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen och hos huvudmannen. 

Kopplingar till extremism

Enligt Skolinspektionen handlar bristerna om att skolorna ”låtit personer som Skolinspektionen och Säkerhetspolisen i tidigare beslut bedömt olämpliga, arbeta i elevnära och ledande positioner i skolverksamheterna. De har även förhållit sig passiva till den risk detta har inneburit för eleverna.”

Enligt Anna Bergqvist på Skolinspektionen handlar det om två olika personer. 

– Det ena gäller den återkallelse som Skolinspektionen gjorde 2021 när vi återkallade tillståndet för Al-Azharskolan i Örebro. Då handlade det om kopplingar till våldsbejakande islamism. Den andra gäller en person som har omfattats av återkallelsen av tillståndet för Imanskolan, där det handlade om risker för radikalisering av elever, säger hon till Altinget.

Stänger i mars

Beslutet att stänga gymnasieskolorna Arena Academy gäller från den 14 juni, medan Arenaskolan i Örebro kommer stängas den 29 mars. Arenagruppen kommer överklaga beslutet, skriver de i ett pressmeddelande. 

– Vårdnadshavarna måste nu vända sig till kommunen som har ansvar för att skolplacera barn i grundskolan. När det gäller gymnasieskolan så finns det ingen skolplikt men även där har vi i samband med besluten skickat ut information till vårdnadshavare att man behöver vända sig till kommunen för att få en ny plats, säger Anna Bergqvist.

Forrige artikel Sveriges femtonde stödpaket till Ukraina – störst hittills Sveriges femtonde stödpaket till Ukraina – störst hittills Næste artikel S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.