Talman kandiderar till Europaparlamentet 

KORTNYTT. Vänsterpartiet har presenterat sina kandidater till EU-valet. Med bland kandidaterna finns andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve. 

Vänsterpartiet har presenterat sina kandidater till Europaparlamentsvalet. Toppar listan gör partiets nuvarande parlamentariker Malin Björk.  

– Jag är väldigt glad över att valberedningen föreslår mig för att toppa vår EU-lista. Jag vill också att vi växer och blir fler i EU-parlamentet, säger Björk i ett pressmeddelande. 

Läs också: V vill nationalisera kommissionens makt

Närmast efter Björk på listan kommer Ana Süssner Rubin, ombudsman på Vårdförbundet och Rikard Warlenius, lektor i humanekologi. Men om man tittar lite längre ned på listan så återfinns ett antal riksdagsledamöter. Momodou Malcolm Jallow står på plats 10, partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling står på plats 14, Jessica Wetterling på plats 21 och andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve på plats 25. 

Sjöstedt-effekt

Om någon av dessa ska kunna komma in krävs att de personkryssas. I de två senaste EU-valen har Vänsterpartiet bara fått ett mandat. I EU-valet 2004 fick V två mandat, i valen 1995 och 1999 fick Vänsterpartiet tre mandat. I de tre sistnämnda valen var Jonas Sjöstedt, nuvarande partiledare, det stora dragplåstret. 

Den slutgiltiga listan kommer att fastställas under Vänsterpartiets valkonferens i Norrköping den 16-17 februari.

Forrige artikel V stor vinnare i ny opinionsmätning Næste artikel Datainspektionen granskar Google
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.