Tandvårdsreform snabbutreds – 50-lappen för asylsökande stryks

Om ett år ska det finnas ett färdigt förslag på ett skalbart högkostnadsskydd inom tandvården. Regeringen vill också ta bort särreglerna för asylsökandes avgifter, den så kallade 50-lappen.

Uppdraget till utredare Martin Färnsten utgår från punkten i Tidöavtalet om en tandvårdsreform och ett högkostnadsskydd. Hans pågående utredning om stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta utvidgas och förlängs med ett år. 

– Vi nyttjar det faktum att vi har en duktig utredare och ett fullt fungerande kansli. Det innebär att utredningen kan vara klar den 31 oktober nästa år och det är ju en betydligt kortare tid än vad en sådan här komplex utredning normalt sett har, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget. 

{{toplink}}

I budgetpropositionen vill regeringen sänka åldersgränsen för avgiftsfri tandvård från 23 till 19 år, vilket skulle spara 450 miljoner nästa år, ett förslag som lämnades 2019 av Utredningen för jämlik tandhälsa. Pengarna ska användas som en delfinansiering av den kommande tandvårdsreformen.

I september presenterade Praktikertjänst en rapport med uppskattningen att ett högkostnadsskydd kommer att öka statens kostnader med 7,3 miljarder kronor om högkostnadsskyddet sätts till 1200 kronor. 2022 beräknade riksdagens utredningstjänst kostnaden till mellan 6,5 och 7 miljarder kronor. 

Det är ganska stora differenser mellan de rapporterna och er budget. Hur ska en tandvårdsreform finansieras?
– Det blir naturligtvis en fråga för budgetförhandlingar också framöver. Även reformer i mindre omfattning än vad som beskrivs i de här rapporterna skulle ha väldigt stor betydelse. Uppdraget till utredaren är att förslagen ska vara skalbara, att de både ska kosta mycket och något mindre, säger Jakob Forssmed. 

Har ni någon uppfattning om kostnaden?
– Vi vet naturligtvis vad saker kostar, men det finns inte skäl för mig att stå här i dag och spekulera i vad en slutlig reform kommer att landa på.

Utredaren ska också se över de särregler som gäller asylsökande och papperslösa och som innebär en avgift på 50 kronor för tandvård. Regelverket infördes 2013 och att det nu ska tas bort är något Sverigedemokraterna drivit länge.

– Vi tyckte att det var en dålig idé redan då. Det är inte en rättvis reform helt enkelt, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg till Altinget. 

Rätt till tandvård som inte kan anstå ska finnas kvar och Linda Lindberg vill inte precisera var gränsen för ett högkostnadsskydd ska gå. 

– Vi har tittat på det från vårt håll, men nu är vi ju inte ensamma om att ta fram reformen, så jag vill inte föregå utredningen. Men det ska vara jämförbart med vårdens högkostnadsskydd.

Hur ska tandvårdsreformen finansieras?

– Vi får titta på finansieringen lite längre fram. Vi har en del besparingsåtgärder och inte minst 50-lappen är en del av det, säger Linda Lindberg.

Beslutskedja: Stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta och ökad kontroll över tandvårdssektorn

6/4
2022
15/7
2022
27/2
2023
1/3
2023
29/9
2023
10/10
2023
30/11
2023
5/12
2023
5/12
2023
14/4
2024
9/9
2024
31/10
2024

Forrige artikel Oppositionens alternativ till Svantessons sänkta bensinskatt Oppositionens alternativ till Svantessons sänkta bensinskatt Næste artikel Regeringen vill ändra på ränteskillnadsersättningen Regeringen vill ändra på ränteskillnadsersättningen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.