Taxfree för Nato-styrkor på svensk mark

Väpnade Nato-styrkor på svensk mark ska slippa betala moms. Regeringen förbereder nu för att snabbt kunna besluta om ett skatteundantag när och om Sverige blir medlem i försvarsalliansen.

Väpnade trupper från Natos medlemsländer ska inte betala moms vid vare sig import till eller köp av varor och tjänster i Sverige. Regeringen förbereder för att snabbt kunna fatta ett beslut om ett skatteundantag när och om Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen går igenom.

Enligt det lagförslag som just nu är ute på remiss ska riksdagen ge regeringen fria händer att besluta om när ett undantag från mervärdesskatten, moms, ska börja gälla.

”Eftersom det i nuläget inte går att förutse vid vilken tidpunkt Sverige blir medlem i Nato, föreslås att ändringarna i mervärdesskattelagen träder i kraft den dag regeringen bestämmer.” skriver finansdepartementet i den promemoria som är ute på remiss.

Måste kopplas till insatsen

Undantaget ska gälla varor och tjänster som används av styrkorna eller av civilpersonalen som följer med, varorna och tjänsterna ska vara avsedda att användas när styrkorna deltar i en övning eller insats.

Redan i dag finns ett undantag för väpnade styrkor från EU:s medlemsstater. Den väpnade styrkan skickar in en ansökan inom två månader efter vistelsen i Sverige och Skatteverket beslutar om återbetalning av skatteutgifterna. Undantaget skulle fungera på samma satt, men utvidgas alltså för att gälla samtliga medlemsländer i Nato-alliansen.

Promemorian är ute på remiss till och med den 1 september. Kretsen av remissinstanser är liten, endast 19 stycken, däribland Skatteverket, Försvarsmakten och Svenskt Näringsliv.

Forrige artikel Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten Næste artikel Flera initiativ i pipeline för att minska underhållsskuld i avloppen Flera initiativ i pipeline för att minska underhållsskuld i avloppen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.