Thedéen: Konflikten i Gaza kan driva upp energipriserna

Sprider sig konflikten mellan Israel och Hamas kan den komma att påverka de svenska energipriserna och därmed den svenska ekonomin. ”Vi behöver påminnas om att vara vaksamma för denna typen av utveckling”, säger riksbankschef Erik Thedéen.

Riksbanken håller noga koll på effekterna av den upptrappade konflikten i Israel och Palestina och dess möjliga påverkan på svensk ekonomi. Det berättar riksbankschef Erik Thedéen i samband med Riksbankens utfrågning i finansutskottet. 

– Det skulle i värsta fall kunna sprida sig till en större geopolitisk kris och man tänker kanske framförallt på oljepriset och de effekterna, säger Erik Thedéen till Altinget. 

I området kring Israel och Palestina sker en stor mängd av världens oljeutvinning och direkt efter Hamas attack mot Israel sågs en höjning på oljepriset på upp emot fyra procent, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt

– Vi har sett en liten sådan effekt redan och det är ju den mest tydliga. Varken Israel eller Palestina är ju stora ekonomier i sig. Men regionen har stor ekonomisk betydelse för resten av världen, säger Thedéen angående eventuella effekter av konflikten. 

Kan driva upp energipriser

Ytterligare prisökningar på oljan skulle även kunna påverka Sveriges ekonomi i större utsträckning.

– Det skulle i så fall kunna spä på och påverka energipriser uppåt. Vi har sett det förut, när Rysslands olagliga invasion av Ukraina skedde fick vi ju kraftiga effekter, inte bara på olja utan också på gaspriser. Det hade effekter och det var ju i någon mening starten på den inflation som vi nu brottas med.

Råvaruanalytiker menar att det framförallt frågan om huruvida Iran kommer att dras in i konflikten eller ej som blir avgörande för påverkan på oljepriset framöver. 

– Om konflikten sprider sig till Iran, som har anklagats för att stödja Hamas attacker, riskeras tillgången till upp emot tre procent av den globala oljan, säger energianalytikern Saul Kavonic från Credit Suisse, till BBC

Samtidigt poängterar Erik Thedéen att man i dagsläget inte är i en situation där konflikten har en utbredd påverkan på svensk ekonomin. 

– Men vi behöver påminnas om att vara vaksamma för denna typen av utveckling. Också från ett ekonomiskt perspektiv.

”Ett Taffelberg, inte Matterhorn”

Energipriserna, som var den inledande orsaken till att den svenska inflationen stack i höjden, har visserligen sjunkit den senaste tiden. Men enligt Riksbankens prognos är just energipriserna en av de stora osäkerheterna i prognosen, delvis till följd av osäkerheter i det geopolitiska läget.

Erik Thedéen är tydlig med att osäkerheten innebär att den ekonomiska nedgången blir mer utdragen än vad man tidigare trott och att den högre räntenivån kommer att bestå över längre tid. Något han säger att hushållen ska förbereda sig för. 

– Det är inte ett Matterhorn som det ibland beskrivs i internationell affärspress, snabbt upp och sedan snabbt ned. Det är snarare något slags Taffelberget där man ligger kvar på en platå, säger han. 

Gängens påverka på investeringar

Nyligen krävde Stockholms handelskammare en blocköverskridande överenskommelse angående gängkriminaliteten som de menar riskerar att påverka investeringsklimatet och dra ner Sveriges attraktionskraft. 

Men här säger Thedéen att man bör vara försiktig att dra de slutsatserna och att man i dag inte kan spåra någon effekt på investeringar eller i konsumtion. Samtidigt som han inte utesluter att det kan komma att påverka. 

– Det är inte omöjligt att det kan krypa in i investeringsvilja eller i  konsumtionsvilja, det ska man inte utesluta. Men där ska man vara lite försiktig. Än så länge ser vi inte det. Folk går till jobbet och folk investerar i Sverige. Vi ser en viss nedgång, men det gör vi i andra länder också.

{{toplink}}

Forrige artikel Upprustad malmbana centralt i Hasslers transportförslag Upprustad malmbana centralt i Hasslers transportförslag Næste artikel TCO: ”Regeringen öppnar för föräldrapenningsfusk” TCO: ”Regeringen öppnar för föräldrapenningsfusk”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.