Thedéen välkomnar utredning av amorteringskrav: ”Alldeles utmärkt”

Att regeringen gett i uppdrag att utreda hur de befintliga amorteringskraven fungerar tycker riksbankschef Erik Thedéen, som varit skarpt kritisk till att de tas bort, är bra. 

Riksbankschef Erik Thedéen är positiv till att regeringen vill se över amorteringskraven ytterligare. 

– Att det ska utredas är alldeles utmärkt, säger han till Altinget i samband med att Riksbanken presenterade sin penningpolitiska rapport.

Riksbanken och Erik Thedéen har varit tydlig med att regeringen inte bör röra amorteringskraven för att undvika att den höga skuldsättningen hos svenska hushåll ökar ytterligare. Innan valet lovade bland andra Moderaterna ett pausat amorteringskrav som ett sätt att mildra effekterna av de ekonomisk läget för hushållen. Men efter det har regeringen blivit alltmer avvaktande. 

– Jag tycker det är väldigt tydligt när man lyssnar på den politiska ledningen att de också är bekymrade över de höga hushållsskulderna. De är också måna om att Sverige har en amorteringskultur. Där står Riksbanken också, säger Erik Thedéen. 

Måna om amorteringskulturen

Han poängterar att problemet med den höga skuldsättningen i Sverige blir extra tydligt när många hushåll drabbas av de höjda räntorna. I sammanhanget ser han amorteringskulturen som oerhört viktig för att se till att skulderna inte blir ännu större. Men att han är öppen för om det finna andra lösningar att uppnå samma saker. 

– Är det så att den här utredningen kommer fram till att det finns andra åtgärder som ger samma eller bättre resultat än amorteringskraven. Ja då får vi förstås titta på det. Men jag tycker att vi ska vara måna om att vi inte helt lätt lyckades sätta en amorteringskultur. Det ska vi värna. 

Marginell nytta också nytta

Erik Thedéens efterträdare i rollen som generaldirektör på Finansinspektionen, Daniel Barr, sa nyligen i en intervju i DN att amorteringskraven endast gjort marginell nytta och kan slopas om det finns bättre sätt att få ner hushållens höga skulder. Erik Thedéen säger att han delar bilden som Daniel Barr beskriver. Men att även åtgärder med marginella effekter har en roll att spela. 

– Tittar man på ett antal olika åtgärder så har nästan alla åtgärder man kan tänka sig ganska marginella effekter. Och det finns en poäng med det. Om de har stora effekter blir det också ganska stora snedvridande effekter, alltså hushåll som drabbas. Så det här är en avvägning.

 {{toplink}}

,

Forrige artikel Ny dom: Svagare skydd för anställda som jobbar hemma Ny dom: Svagare skydd för anställda som jobbar hemma Næste artikel MP vill att fler får ta del av bostadsbidraget MP vill att fler får ta del av bostadsbidraget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.